RSF traži sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o položaju novinara u Afganistanu

 

Reporteri bez granica (RSF) zatražili su sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kako bi se razgovaralo o položaju novinara i medija u Afganistanu nakon što su talibani preuzeli vlast u Kabulu te izrade hitnog plana za afganistansko novinarstvo. Pozvali su Vijeće sigurnosti da hitno održe sastanak kako bi se pozabavili krizom bez presedana koja je posljedica pada Kabula.

Vijeće sigurnosti, koje je 2006. godine donijelo Rezoluciju 1738 o zaštiti novinara i 2015. godine Rezoluciju 2222 o zaštiti novinara, sada može odigrati odlučujuću ulogu u osiguravanju zaštite novinara i medija u Afganistanu.

– Samo zajedničkim odgovorom vlada može se riješiti užasan izazov s kojim se danas suočavaju afganistanski novinari i medijski djelatnici – smatraju u RSF-u.

S obzirom na pravila koja reguliraju standardne sastanke Vijeća sigurnosti i hitnost situacije, RSF smatra da je sastanak Vijeća potreban. To je neformalni sastanak koji nije u skladu s uobičajenim zahtjevima Vijeća. To bi otvorilo raspravu s predstavnicima vlade, akterima i stručnjacima i omogućilo vladama koje prisustvuju sastanku da iz prve ruke dobiju informacije od aktera koji su zabrinuti, poput RSF-a. Vodeći afganistanski novinari također bi mogli biti pozvani da se obrate Vijeću i imali bi priliku apelirati za opstanak afganistanskog novinarstva.

Okupljajući vlade, organizacije civilnog društva, rukovoditelje medija i afganistanske novinare, takav sastanak bi mogao postaviti temelje „Hitnog plana za afganistansko novinarstvo“ koji bi uključivao garancije za sigurnost novinara, pomoć novinarima koji žele napustiti Afganistan te stvaranje fonda za pokrivanje neposrednih potreba novinara.

Ovaj plan mogao bi biti predmet Rezolucije Vijeća sigurnosti koja uključuje zahtjev svim državama članicama da podrže afganistansko novinarstvo, u Afganistanu i u inostranstvu.

Oko 100 medija prestalo je s radom posljednjih sedmica, dok su se stotine novinara sakrili ili pokušavaju pobjeći iz zemlje. Mediji koji još uvijek rade čine to u skladu s uvjetima koje su postavili novi vladari zemlje.

Talibani su tokom jučerašnje konferencije za novinare najavili da će poštivati slobodu medija, no RSF smatra da se na te poduhvate može gledati samo s najvećom skepsom.

Pažljivo birajući svoje riječi u vrijeme najveće brige za medijsko osoblje u Afganistanu, glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid rekao je Reporterima bez granica (RSF) da “pod talibanima neće biti izvršene nikakve prijetnje ili odmazda nad novinarima”.

Ova obaveza poštivanja slobode medija, koju je Mudžahid dao RSF-u 15. augusta, kada je preuzimanje vlasti talibana izazvalo val panike u Kabulu i ostatku zemlje, očito odjekuje nedostatkom vjerodostojnosti, tvrde iz RSF-a.

Afganistan ima najmanje osam novinskih agencija, 52 TV kanala, 165 radio stanica i 190 štampanih medija, a prema posljednjim podacima Afganistanske federacije medija i novinara ima ukupno 12.000 novinara.

Centar za zaštitu afganistanskih žena novinarki (CPAWJ) izvještava da ukupno 1.741 žena radi za afganistanske medije, od kojih su 764 profesionalne novinarke koje rade u provincijama Kabul, Herat i Balkh.

Afganistan je bio na 122. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija koji je RSF objavio u aprilu prošle godine.

Izvor: RSF/Analiziraj.ba 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest