Analiza medijskog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini sa preporukama za unapređenje
Udruženje BH novinari je uz stručnu pomoć profesorice Zarfe Hrnjić Kuduzović uradilo studiju “Zajedno ka boljim medijskim zakonima” u okviru koje su identifikovani problemi u zakonodavnoj regulativi koji se negativno reflektuju na slobodu medija i sugurnost novinara u BiH. Studija sadrži konstruktivne inicijative za izmjene i dopune relevantnih zakona, te pozitivne prakse kojima se nastoji unaprijediti zakonodavni okvir u oblasti medija kroz donošenje novih zakona.
U fokusu istraživanja bili su zakoni i prakse u 7 tematskih oblasti, među kojima i Zakon o javnom RTV sistemu BiH, Krivični zakon, Zakon o zaštiti autorskih i srodnih prava, Zakon o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava, Izborni zakon BiH (poglavlje 16: Mediji u izbornoj kampanji), Zakon o slobodi pristupa informacijama i Zakon o zaštiti od klevete… Budući da BiH ni na državnom ni na entitetskim nivoima nema zakon koji reguliše transparentnost vlasništva nad medijima, a jedan je od najpotrebnijih zakona za regulisanje medijskog tržišta, predmet analize je Nacrt ovog zakona upućen resornom Ministarstvu početkom 2019. godine.
Studija je nastala u okviru projekta “Unapređenje dijaloga između novinarskih udruženja i parlamenata na Zapadnom Balkanu za snažniji civilni sektor”, koji provode četiri medijske organizacije iz regiona Zapadnog Balkana, uz finansijsku podršku Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Balkanska mreža za razvoj civilnog sektora (Balkan Civil Society Development Network (BCSDN).
Analiza je dostupna ovdje.
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest