Dodijeljena novinarska nagrada “Nino Ćatić”

 

Srebrenica, 11.07.2021. – U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari po drugi put dodijeljena je Novinarska nagrada “Nino Ćatić”. Nagradu za radijski izvještaj dobio je Miralem Ovčina, za televizijski prilog Vahidin Mujagić, za pisani tekst Alma Arnautović, fotografiju Ahmet Bajrić Blicko, te za blog/vlog Anisa Mahmutović.

Mahmutović je dobila nagradu za tekst Je ‘l ovo san ili sanjam?, objavljen na portalu fejma.ba, a kako je kazala, Nino nas je sve obavezao tog desetog jula 1995. godine da govorimo o Srebrenici i genocidu.

– Kazao nam je šta će se desiti, samo ne znam koliko su shvatili dobro njegovu poruku kada je trebalo. Ja danas imam 26 godina, Nino je tada imao 26 i ovo je 26. godišnjica genocida. Imam čast i ogromnu odgovornost kada je riječ o daljem radu – dodala je.

Organizator dodjele nagrade je Udruženje “Biti novinar” iz Tuzle uz visoko pokroviteljstvo člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, generalno pokroviteljstvo federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i podršku Udruženja BH novinari, Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Udruženja “Žene Srebrenice”, Grada Tuzla te saglasnost Hajre Ćatić, majke Nine Ćatića.

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija, kao i tri specijalna priznanja.

Posthumno je dodijeljeno priznanje Kjašifu Smajloviću, novinaru “Oslobođenja” koji je ubijen u Zvorniku 1992. godine i prva je novinarska žrtva rata. Specijalno priznanje je dodijeljeno i Melihi Škrijelj, novinarki FTV, za priču o dječaku Fahrudinu Muminoviću.

Ilustrator Admir Delić je također dobitnik specijalnog priznanja. Delić je široj javnosti poznat kao ilustrator koji kroz svoje ilustracije podsjeća na genocid u Srebrenici.

– Naša je dužnost da najmanje 11. jula budemo ovdje, a ako možemo i češće. Nismo ni slutili da će biti ovako kada smo pokrenuli inicijativu – istakla je predsjednica udruženja “Biti novinar” Emina Hodžić.

Dodjeli nagrade je prisustvovao i Nermin Ćatić, brat Nine Ćatića. Majka Hajra Ćatić zbog zdravstvenih problema nije prisustvovala dodjeli nagrade. On je svima zahvalio na podršci.

U programu dodjele Nagrade “Nino Ćatić” djeca iz Srebrenice izvela su performans pod nazivom “Pismo majci”.

Udruženje „Biti novinar“ osnovano je sa ciljem da se novinar iz Srebrenice Nihad Nino Ćatić otrgne od zaborava. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu.

Posljednji put se javio 10. jula 1995. godine moleći očajnički da se pomogne Srebrenici. Posljednji put je viđen 11. jula 1995. godine nakon čega mu se gubi svaki trag. Njegova majka Hajra Ćatić i dalje traga za posmrtnim ostacima svoga sina.

U njegovu čast, Udruženje ”Biti novinar” želi podstaknuti novinarke i novinare da se bave profesionalnim i objektivnim izvještavanjem o svim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

U spomen na Nihada Nine Ćatića i zbog historijskog doprinosa širenju istine o Srebrenici, koje je trajalo od početka napada pa sve do njegovog pada, Udruženje je predložilo Filozofskom fakultetu Univerzitetu u Novom Sadu, gdje je Ćatić studirao novinarstvo, da na određen i primjeren način odaju počast i uspostave institut sjećanja na svog studenta.

– Ne želimo vjerovati da će naš prijedlog biti odbijen jer ne postoji razlog da ova visokoškolska ustanova ne bude ponosna što je njihov student bio glas istine koji je dolazio iz Srebrenice – saopćili su iz Udruženja.

(Izvor: Anadolu Agency/FENA)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest