BH novinari: Sudske odluke ne smiju ugrožavati ekonomski opstanak medija u BiH

 

Sarajevo, 28.06.2021. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari izražava duboku zabrinutost zbog nedavne odluke Općinskog suda u Sarajevu, tačnije Rješenja o izvršenju po kojem je firmi „Avaz-roto press“ sa računa zaplijenjeno više od 212.000 KM radi naplate dosuđenih sudskih penala i troškova izvršnog postupka, a nakon presude po tužbi za klevetu koja datira iz 2009. godine.

Upravni odbor BH novinara ne dovodi u pitanje zakonitost navedenog sudskog rješenja koje je uslijedilo nakon što je „Avaz–roto press“ u potpunosti platio  sudske troškove, odštetni zahtjev tužiteljice i objavio sadržaj presude na pola stranice, umjesto na cijeloj strani,  kako je tražila tužiteljica. Ipak, BH novinari naglašavaju da ovako visoke novčane kazne (penali za neblagovremeno izvršenje dijela pravosnažne presude) mogu ozbiljno ugroziti rad i poslovanje medija, na što su pažnju skrenuli i urednici „Dnevnog avaza“, navodeći da je zbog pljenidbe pomenutih sredstava dovedena u pitanje egzistencija više stotina uposlenika ove medijske kuće. 

Nažalost, ovo nije prvi put da naplata previsokih odštetnih zahtjeva po tužbama za klevetu, kao i sudskih troškova i penala dovodi u pitanje opstanak medija u Bosni i Hercegovini. Takozvane SLAPP tužbe koje najčešće pokreću politički i pravosudni dužnosnici protiv novinara i medija, i to sa jasnim ciljem da kroz finansijsko uništavanje ili ugrožavanje medija zaustave svaku kritiku rada funkcionera i istraživanje pitanja i tema od javnog interesa, predstavljaju rastući problem kako u BiH i regionu, tako i u cijeloj Evropskoj uniji.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari naglašava da je pri donošenju sudskih odluka u vezi sa tužbama za klevetu ili (ne)izvršenjem sudskih presuda neophodno pronaći balans između ekonomske snage medija, javnog interesa i prava na obeštećenje. Navedena odluka Općinskog suda u Sarajevu protiv „Avaz roto-pressa“ primjer je postupanja pravosuđa mimo standarda i prakse EU, u kojoj odštetni zahtjevi u ovakvim slučajevima moraju biti razumni i ne smiju ni na koji način dovesti u pitanje ekonomski opstanak medija.

Također, skrećemo pažnju da se radi o slučaju koji datira iz 2009. godine i u kojem je prvostepena presuda po tužbi za klevetu donesena još 2012. godine. Dakle, cijeli sudski proces vezan za ovaj predmet traje punih 12 godina, što dovoljno govori o neefikasnosti pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini u kojem se ovakvi slučajevi nedopustivo dugo „vuku“ po sudovima – a to, u konačnici, i dovodi do ogromnih iznosa sudskih troškova u pojedinim predmetima.

Na sudovima u BiH trenutno je aktivno blizu 300 tužbi za klevetu protiv novinara i medija. Zapanjujući je podatak da više od 80 odsto tužitelja u tim slučajevima čine političari, predstavnici pravosuđa i drugi javni zvaničnici koji ne prihvataju kritiku i propitivanje njihovog rada kroz medijske sadržaje kao doprinos javnoj političkoj debati, već kao priliku za politički i institucionalni pritisak na medije ili sredstvo njihovog ekonomskog uništavanja.

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest