SafeJournalists: Srbijanski pisac i novinar Marko Vidojković primio prijetnju smrću

Marko Vidojković, srbijanski novinar, pisac i voditelj TV emisije „Dobar, loš, zao“, primio je prijetnju smrću 20. juna, poslije ponoći, putem Instagrama.

„Znam gdje stanuješ, zaklaću te k*****  sine… Prvo ću da te zakoljem a onda imam da te siječem na komade glupanderu glupi… Zaklaću te, kunem se“, stoji u poruci koju je Vidojković primio putem poruke na svom Instagram nalogu.

Vidojković je rekao da je prijavio prijetnje koje je dobio svojoj kompaniji United media.

„Imam nultu toleranciju prema ovakvim stvarima. Svakodnevno me vrijeđaju i govore o svemu, ali kad počnu sa fizičkim prijetnjama, a kamoli sa klanjem i sjeckanjem, imam nultu toleranciju. Očigledno je to čudovište, jer ko god napiše ovakve stvari zaista nije normalan“, rekao je Vidojković.

Ovo nije prvi put da Vidojković dobija prijetnje. Često im je izložen; međutim, posljednji slučaj koji je također procesuiran je kada je neko napisao njemu i njegovom kolegi Kulačinu na njihovom YouTube kanalu gdje postavljaju svoje epizode: „Bit će vama opela kad vas Vučić dohvati.“

Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, rekao je da su se bijes i netrpeljivost umnožili u javnom prostoru.

„Prvenstveno zahvaljujući državnim zvaničnicima, nismo iznenađeni što su pojedinci nepodobni za režim, poput Marka, prepušteni na milost i nemilost raznih poremećenih počinilaca. Nažalost, mogu biti siguran da ovo nije posljednja prijetnja Marku i mnogima koji su kritični prema vladajućoj stranci, jer je zahvaljujući agresivnom narativu političara naše društvo prepuno sve više bijesnih ljudi koji žele da tuku, siluju i linčuju. Međutim, mi se ne povlačimo i ne ćutimo i učinit ćemo sve da zaštitimo svoje članove kao što su Vidojković, Kulačin i mnogi drugi, kao i da izvršimo pritisak na institucije da pronađu sve one koji napadaju novinare/ke“, rekao je Bodrožić.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Nezavisnom udruženju novinara Srbije u najoštrijoj osudi prijetnji smrću. Naša mreža zahtijeva da osoba koja je prijetila bude krivično gonjena i uhapšena što je prije moguće. Očekujemo adekvatnu sankciju koja će imati jasan efekat odvraćanja. Također, pozivamo srbijanske vlasti da osiguraju rad novinara/ki u ovoj zemlji, jer je Srbija zemlja u našem regionu koja je prijavila najveći broj napada i prijetnji novinarima/kama u posljednjih nekoliko godina i važno je da cijeli region prestane sa ovim trendom u budućnosti.

O ovom novom slučaju obavijestit ćemo sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 21.06.2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest