BH novinari: Najava seminara o temi govora mržnje u medijskim sadržajima i javnom prostoru

 

Sarajevo, 08.06.2021. – Udruženje BH novinari u saradnji sa Vijećem Evrope  organizuje dvodnevni seminar o temi ULOGA MEDIJA I NOVINARA U PREVENCIJI I SMANJIVANJU GOVORA MRŽNJE U MEDIJSKIM SADRŽAJIMA I UTJECAJ GOVORA MRŽNJE NA JAVNO MNIJENJE“, namijenjen medijskim profesionalcima i predstavnicima pravosudnih institucija, koji se implementira u okviru projekta Vijeća Evrope i Evropske unije – Sloboda izražavanja i sloboda medija u Bosni i Hercegovini (JUFREX).

Glavni ciljevi seminara i teme o kojima će govoriti predavači i učesnici su identifikacija najčešćih izvora govora mržnje u medijskim sadržajima i pozitivnih primjera sprečavanja govora mržnje, analiza aktuelnih slučajeva medijskog izvještavanja u BiH i svijetu obilježenih govorom mržnje i njihovog utjecaja na javnost, analiza zakonskih odredbi koje se odnose na govor mržnje, razmatranje mogućnosti-inicijativa za dopune i izmjene postojećih zakona u BiH, odnosno donošenja posebnog zakona o zabrani govora mržnje na entitetskim/državnom nivou, te donošenje preporuka sa ciljem unapređenja profesionalnih i etičkih standarda i obaveza novinara/medija u kreiranju medijskih sadržaja, institucionalne prevencije i sankcionisanja govora mržnje.

Predavači na seminaru bit će ugledni domaći i međunarodni medijski i pravni eksperti, novinari, predstavnici nevladinih organizacija i regulatornih tijela u BiH te predstavnici Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Seminar će biti održan u četvrtak i petak, 10. i 11.06.2021. godine u hotelu Swissotel u Sarajevu, a u skladu sa poštivanjem epidemioloških mjera dio učesnika događaj će pratiti putem Zooma.

Svi zainteresirani za praćenje ovog događaja mogu se prijaviti putem e-maila [email protected] ili [email protected].

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest