Anketa CRD: Jedan od deset građana vjeruje da se medijske slobode poštuju u BiH

Sarajevo, 03.06.2021. – Prema percepciji građana poštivanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini daleko je najniže od bilo koje druge države zapadnog Balkana, pokazala je nedavna anketa koju su proveli Civil Rights Defenders (CRD).

U istraživanju javnog mnijenja koje procjenjuje u kojoj mjeri se pitanja koja se odnose na ljudska prava, medijske slobode, jednakost i vladavinu zakona poštuju u svakoj od zemalja regije, građani Bosne i Hercegovine ponudili su najviše zabrinjavajućih procjena na nekoliko ključnih stvari.

Otprilike jedan od deset građana Bosne i Hercegovine vjeruje da se ljudska prava u potpunosti poštuju, što je znatno niže od prosjeka zemalja zapadnog Balkana.

Čak 74 posto građana Bosne i Hercegovine vjeruje da je diskriminacija široko rasprostranjena, i to je znatno veći procenat nego u bilo kojoj drugoj državi zapadnog Balkana (Kosovo 63 posto, Sjeverna Makedonija 60 posto).

Tek svaki četvrti građanin Bosne i Hercegovine vjeruje da se vladavina prava poštuje u zemlji.

Percepcija je takva da poslijeratne generacije u Bosni i Hercegovini više vjeruju da etnička pripadnost i vjera imaju daleko veći utjecaj na nejednakost nego je to slučaj kod starijih građana.

Jedan od 10 građana Bosne i Hercegovine vjeruje da se medijske slobode poštuju u zemlji i to je znatno niže od bilo koje druge države zapadnog Balkana.

Percepcija o poštivanju medijskih sloboda i prava na mirno okupljanje nešto je lošija u Republici Srpskoj nego u Federaciji BiH.

Programska službenica CRD-a za Bosnu i Hercegovinu Ena Bavčić kazala je da se očekivalo da bi građani BiH mogli imati relativno negativan pogled na pitanja poštivanja vladavine prava, ali ovakvi odgovori, daleko najgori u poređenju s prosjekom zapadnog Balkana, su alarmantni.

– Štaviše, dok se političari u zemlji i dalje prepiru oko nacionalnih identiteta i granica, ovo istraživanje šalje najjasniju sliku o tome kako građani gledaju na vlast u zemlji – dodala je.

Ispitivanja javnog mnijenja provedena su u okviru regionalnog istraživanja koje su proveli Civil Rights Defenders, zajedno s IPSOS Strategic Marketingom na uzorku većem od 6.000 ispitanika.

Izvor: Civil Rights Defenders

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest