U prvoj polovini 2021. registrovano više od 30 napada, prijetnji i pritisaka na novinare u BiH

Sarajevo, 01.06.2021. – Općinski sud u Sarajevu, na ročištu o određivanju pritvora, u ponedjeljak 31. maja, odlučio je da Abdulah Hajdarević koji se sumnjiči za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti urednika i vlasnika Face TV Senada Hadžifejzovića, uz mjere zabrane može da se brani sa slobode.

“Ja sam novinar. Ja ne bih trebalo da komentarišem sudske presude, čak ni kada se mene tiču, ali sam duboko, duboko, duboko razočaran odlukom suda, ne zbog mene, već zbog svih nas novinara. Ovo je odluka protiv novinara”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Senad Hadžifejzović nakon odluke suda.

Njegova pravna zastupnica, advokatica Adna Dobojlić, kazala je za RSE, kako odluka nije konačna, budući da Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) ima pravo na žalbu u roku od 24 sata.

“Nakon toga će Sud ponovo odlučivati o žalbi”, dodala je ona.

Hajdarević je u petak navečer 28. maja, uz prijetnje pokušao da uđe u prostorije Face TV-a dok je trajao Centralni dnevnik, emisije koju uređuje i vodi Hadžifejzović. U tome ga je spriječilo obezbjeđenje, a vrlo brzo je na lice mjesta stigla i policija, piše RSE.

Udruženje BH novinari, u saradnji sa Institucijom ombudsmena BiH, 2019. godine pokrenulo je proces izmjene krivičnog zakonodavstva u BiH, kako bi se novinarska profesija posebno zaštitila kroz krivično zakonodavstvo.

No, kako za RSE kaže pravnica iz Udruženja BH novinari Vildana Džekman, na amandmane na krivično zakonodavstvo koje su uputili državnom i entitetskim parlamentima, još uvijek nema odgovora iz institucija vlasti.

“Mi ćemo izvršiti pritisak da se krivično zakonodavstvo izmijeni, kako bi se svi napadi na novinare procesuirali i krivično gonili, a s druge strane, da bi Tužilaštvo po službenoj dužnosti pokrenulo postupke u slučaju napada na novinara ili novinarku”, kaže ona.

Izmjene krivičnog zakonodavstva bi, kako objašnjava, trebale ići u dva pravca, prvenstveno da se bilo kakva prijetnja ili napad na novinare procesuira, te da tužilaštva po službenoj dužnosti pokreću postupak.

“A ne kao što se sada dešava, da se mora tražiti da Tužilaštvo ocijeni da li se zaista radi o krivičnom djelu ili se ne radi, da se ne suočavamo sa velikim brojem odgovora Tužilaštva koje odbacuje kao neosnovano sve što uložimo”, objašnjava Džekman.

Samo u prvoj polovini 2021. godine registrovano je preko 30 napada, prijetnji smrću, verbalnih i fizičkih prijetnji, zabrana pristupa informacijama, političkih pritisaka i drugih vidova kršenja prava novinara u BiH, podaci su Udruženja BH novinari.

U prošloj godini zabilježeno je 69 kršenja novinarskih prava, a godinu ranije 56.

Tek mali procenat, 30 posto prijavljenih slučajeva napada na novinare u BiH je procesuiran.

“Posljednje tri godine preko 60 posto novinara bilo je izloženo napadima i prijetnjama, a oko 75 posto njih je to doživjelo od nekog političara ili nositelja javnih funkcija”, dodaje Džekman.

Među njima je i novinar Eldin Hadžović kojem je, zbog teksta pod naslovom “Kako je gradonačelnica Sarajeva pala na prvom ispitu: Nisu srpski zločinci, nego Vojska RS-a” pripadnik Oružanih snaga BiH na društvenim mrežama prijetio šamaranjem i lomljenjem prstiju čekićem.

Pripadniku Oruženih snaga BiH je izrečena disciplinska mjera zbog ponašanja, što je kako Hadžović kaže za RSE jedna je od najtežih mjera koje Oružane snage BiH mogu izreći svojim pripadnicima.

“Mogu reći i da sam, čak, i prijatno iznenađen relativnom brzinom kojom je taj proces okončan. Stvar je, proceduralno gledano, prilično čista, budući da je sve dokumentirano, kao i da je počinilac priznao djelo. Međutim, smatram da disciplinska mjera nije dovoljna”, dodaje on.

(Integralni tekst možete čitati na stranici RSE)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest