Potez Parlamenta u Albaniji bi mogao da ugrozi slobodu medija

Parlamentarni odbor za obrazovanje i medij javnog informisanja na sastanku od 24.05.2021., nakon završetka petogodišnjeg mandata tri člana i jednog u ostavci Odbora za audiovizuelne medije (na osnovu člana 9, tačka 2, zakona br. 97/2013) “O audiovizuelnim medijima u Republici Albaniji“, izmijenjen) donio je odluku o ponovnom objavljivanju četiri konkursa za članove tog istog odbora.

Članovi Odbora za audiovizuelne medije moraju biti nestranački i politički nezavisni, dok su zakonske formule za njihov izbor dale parlamentarnim većinama i opozicijama pravo da predlažu ili odbijaju kandidate koji garantuju različitost u sastavu odbora sa predstavnicima različitih parlamentarnih partija.

Pokušaj popunjavanja upražnjenih mjesta u Odboru za audiovizuelne medije u Albaniji bit će izvršen uz podršku trenutne “parlamentarne opozicije”, koja je samo formalna opozicija. Uzimajući u obzir ovu pozadinu, popunjavanje upražnjenih mjesta ključne nezavisne institucije, poput Odbora za audiovizuelne medije, rizikuje stavljanje ove institucije, koja bi trebalo da bude nezavisna, pod kontrolu vladajuće stranke u svom trećem mandatu na vlasti.

Koloreto Kukali, šef albanskog Vijeća za medije, rekao je za BIRN da očigledna žurba sa popunjavanjem upražnjenih mjesta izgleda kao otimanje moći, koji utiču na kredibilitet odbora.

“Takve institucije treba da budu nezavisne, kao do sada, ali ako trenutni parlament izabere sve njih [članove odbora], reputacija će im još više patiti”, rekao je.

Ovo nije prvi put da vladajuća stranka pokušava da usvoji zakone kojima bi ograničila nezavisnost medija. SafeJournalists mreža reagovala je u drugim prilikama tokom 2020. i 2021. na takozvani paket “protiv klevete“ i druge predložene izmjene zakona o medijima.

“Nije postojala transparentnost oko trenutnog oblika ili statusa zakona i on je i dalje na dnevnom redu parlamenta i nije formalno povučen“, rekla je Alis Tejlor za “ExitNews”.

Blerjana Bino, istraživačica SafeJournalists mreže u Albaniji, ističe da su tri od četiri mjesta člana upravnog odbora AMA upražnjena već više od godinu dana, pa je pokušaj popunjavanja na brzinu u trenutnom Parlamentu, koji ima ograničen legitimitet i nema činjeničnog protivljenja, jasan pokazatelj da vlada traži veću kontrolu nad nezavisnim institucijama, a samim tim i nad medijima.

“Albanija je već prošla tešku godinu u pogledu nezavisnosti medija i ovo je još jedan udarac. Nakon parlamentarnih izbora 25. aprila 2021. godine, opozicija (Socijalistički pokret za integraciju i Demokratska partija Albanije) će se vratiti u Parlament i stoga bi bilo najpogodnije da novi Parlament glasa i odobri upražnjena mjesta Odbora za audiovizuelne medije “, rekla je Bino.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, solidarna je sa albanskim kolegama i izražava zabrinutost zbog ovakvog ponašanja vladinih zvaničnika, koje bi moglo ugroziti slobodu medija. Pozivamo Vladu i Parlament da odlože popunjavanje slobodnih mjesta dok novi Parlament ne počne sa radom u septembru 2021. i obezbijede zaštitu nezavisnosti ključnih institucija, među kojima je Odbor za audiovizuelne medije.

Mreža SafeJournalists će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o oba ova slučaja.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 26.05.2021

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest