Zeničko-dobojski kanton vakciniše novinare i medijske radnike

Zenica, 19.05.2021. – Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv koronavirusa odobrio je, kao četvrtu prioritetnu skupinu, vakcinaciju i novinara te medijskih radnika iz tog kantona, koji su danas i primili prvu dozu vakcine Pfizer.

Kantonalne vlasti koje vode borbu protiv koronavirusa pozitivno su odgovorile na zahtjev dva novinarska udruženja, Društva novinara Bosne i Hercegovine i Udruženja BH novinari, te su danas omogućili vakcinaciju 105 osoba iz tog sektora. Naredne će sedmice prvu dozu vakcine primiti još oko 25 medijskih radnika.

– Prema planu vakcinacije Federacije Bosne i Hercegovine, kantonima je prepušteno da ocijene koje su ostale kategorije koje prioritetno treba uključiti u vakcinaciju. Naš krizni štab smatrao je da medijski radnici spadaju u rizičnu grupu, s obzirom na to da su sve vrijeme, uslovno rečeno, na prvoj liniji. U kontaktu su sa svima onima koji potencijalno mogu biti bolesni. Na kraju, sve informacije, odnosno podaci koje imamo o broju pozitivnih medijskih radnika na Covid-19 u toku dosadašnjeg perioda daju za pravo Kriznom štabu ZDK da donese takvu odluku – istakao je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić, koji je i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

Zenički su novinari vakcine primili u prostoru Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, dok su u ostalim gradovima i općinama vakcinisani u lokalnim domovima zdravlja.

Zenički član Upravnog odbora Društva novinara BiH Mirza Dajić i članica Upravnog odbora Udruženja BH novinari Velida Kulenović zahvalni su Kriznom štabu Ministarstva zdravstva ZDK s ministrom Adnanom Jupićem koji su, kao jedini kanton u FBiH, prepoznali važnost vakcinacije medijskih radnika.

– Podsjetio bih da je ministar Jupić ocijenio kako su medijski radnici, nakon zdravstvenih radnika, najugroženiji javni radnici u toku obavljanja svog, redovnog posla. Zahvalni smo što su u ZDK-u prepoznali važnost i doprinos novinara, koji su bez prestanka radili u toku pandemije te blagovremeno informirali javnost o svim važnim podacima – kazao je Dajić.

On je izrazio nadu da će i ostali kantoni slijediti pozitivan primjer ZDK te da će „naše kolege dobiti priliku da se vakcinišu i zaštite“.

(Izvor: Fena)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest