Novinarske asocijacije traže odgovornost Izraela za zločine protiv medija

FOTO: MOHAMMED ABED/AFP

Sarajevo, 19.05.2021. – Izraelska vojska intenzivirala je ciljane napade na medijske urede u Gazi. Izraelske snage su 13. maja bombardovale toranj Al-Shorouk u kojem se nalaze uredi i sjedišta 15 medijskih organizacija. Međunarodna federacija novinara (IFJ) i druge novinarske i medijske organizacije izrazili su žaljenje zbog sistemskih napada izraelske vojske na medije i potiču međunarodnu zajednicu da traži odgovornost Izraela za zločine protiv slobode medija.

IFJ je oštro osudila napade i pozvala međunarodnu zajednicu da poduzme hitne mjere kako bi Izrael pozvali na odgovornost za zločine nad novinarima. Osim ciljanih bombaških napada, izraelske vlasti su pretukle i uhapsile medijske radnike koji izvještavaju širom Zapadne obale.

IFJ je u nekoliko navrata pozvala izraelsku vladu da istraži napade i ciljana ubistva palestinskih medijskih radnika. U ovoj organizaciji vjeruju da su nedostatak transparentnih istraga i raširena nekažnjivost onih koji čine krivična djela poticaji za nastavak napada na medije diljem Palestine i Izraela.

Ciljano bombardovanje medijskih objekata sramotan je pokušaj izraelske vojske da ušutka medijsko izvještavanje o nasilju u pojasu Gaze i kršenje međunarodnog prava. Namjerno i sustavno targetiranje medijskih djelatnika mora prestati. Nekažnjivost u kojoj uživaju oni koji napadaju novinare znači da se medijski radnici suočavaju s neposrednom prijetnjom da će postati mete. IFJ će tražiti pravdu i prestanak prijetnji u svim lokalnim, regionalnim i međunarodnim sferama kako bi osigurali da niti jedan od ovih zločina ne ostane nekažnjen“, rekao je glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger.

Glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez izjavio je da su izraelski napadi na pojas Gaze uništili 32 medijska ureda, a 10 novinara je ranjeno.

Ciljane zgrade bile su u stambenim naseljima, gdje nema nikakvih vojnih aktivnosti. Ovakve vrste napada jasni su teroristički akti protiv međunarodnih i lokalnih medija. Targetiranjem međunarodnih i palestinskih novinara izraelske snage nastoje nametnuti cenzuru. Ovo je očito kršenje međunarodnog prava o zaštiti novinara u vrijeme oružanog sukoba. Pozivamo izraelsku vladu da odmah zaustavi ovaj besmisleni krug krvoprolića, terora i razaranja! “- napisao je Gutiérrez na društvenim mrežama.

Udruženje BH novinari pridružuje se kolegama iz IFJ i EFJ u osudi napada izraelskih snaga na medijske kuće i novinare. Nijedan medij i novinar u svijetu ne smiju biti meta vojnih i političkih napada, a odgovorni za ove zločine moraju biti najoštrije sankcionirani.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest