Mediji osudili rušenje ureda u Gazi i poručili da novinarstvo nije zločin

Dvanaesterokatnica u Gazi s uredima medijskih kuća, katarske televizije Al-Jazeere i novinskih agencija Associated Press te France Presse srušena je u subotu izraelskim projektilima. Vlasnik zgrade bio je unaprijed obaviješten da slijedi izraelski napad.

Mreža Al Jazeera najoštrije je osudila bombardiranje i uništavanje svojih ureda od izraelske vojske u Gazi, i to smatra jasnim činom koji sprečava novinare da izvršavaju svoju svetu dužnost informiranja svijeta i izvještavanja o događajima na terenu.

Al Jazeera obećava da će slijediti svaki raspoloživi put kako bi izraelsku vladu smatrala odgovornom za svoje postupke.

Stanovnike i stanare zgrade Al Jalaa, u kojoj se nalaze uredi Al Jazeere, zajedno s glavnim međunarodnim medijima, poput AP-a i Middle East Eye, izraelska je vojska telefonskim pozivom obavijestila da imaju manje od jednog sata da napuste zgradu.

Al Jazeera je stoga pozvala sve medije i institucije za ljudska prava da udruže snage u osudi tih nemilosrdnih bombardiranja i da izraelsku vladu pozovu na odgovornost zbog namjernog ciljanja novinara i medijskih institucija.

Komentirajući bombardiranje zgrade Al Jalaa, dr. Mostefa Souag, v.d. generalnog direktora medijske mreže Al Jazeera rekao je: “Pozivamo međunarodnu zajednicu da osudi takve barbarske akcije i ciljanje novinara i zahtijevamo hitnu međunarodnu akciju da se Izrael pozove na odgovornost za namjerno targetiranje novinara i medijskih institucija”.

Dr. Souag je dalje naveo da je cilj tog gnusnog zločina ušutkati medije i sakriti neizrecive pokolje i patnje naroda Gaze.

– Uništavanje ureda Al Jazeere i ostalih medijskih organizacija u neboderu Al Jalaa u Gazi očito je kršenje ljudskih prava i međunarodno se smatra ratnim zločinom. Pozivamo sve medije i institucije za ljudska prava da osude ovaj gnusni zločin i da stanu uz Al Jazeeru i druge medijske organizacije koji su na meti izraelske vojske, unatoč tome što već dugi niz godina znaju kako se zgrada koristi kao njihovo sjedište – dodao je.

Direktor AP-a Gary Pruitt nazvao je rušenje zgrade nevjerojatno uznemirujućim razvojem događaja. Naveo je da je desetak novinara i saradnika AP-a evakuirano iz zgrade.

– Šokirani smo i prestravljeni jer je izraelska vojska ciljala i uništila zgradu u kojoj su smješteni uredi AP-a i drugih novinskih organizacija u Gazi. Svijet će znati manje o događajima u Gazi zbog onoga što se danas dogodilo – dodao je Pruitt.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki kazala je da su Sjedinjene Američke Države poručile Izraelu da se mora pobrinuti za “sigurnost novinara” nakon što je vojska srušila zgradu s uredima stranih medija koji su zbog toga šokirani i duboko uznemireni, no Izrael za takav razvoj optužuje Hamas.

– Direktno smo komunicirali s Izraelcima da je sigurnosti novinara i nezavisnih medija najvažnija odgovornost – napisala je Psaki na Twitteru.

Glasnogovornik izraelske vojske potpukovnik Jonathan Conricus odbio je tezu po kojoj je Izrael napadom želio ušutkati medije.

– To je potpuno pogrešno, mediji nisu meta – kazao je za Reuters, dodavši da je vojska gađala legitimnu vojnu metu, koju su koristili vojni obavještajci Hamasa.

Hamas je vjerojatno smatrao da će, pošto su se smjestili i u zgradu s medijima, “biti sigurni od izraelskog napada”, kazao je.

Islamistički pokret Hamas koji je na vlasti u pojasu Gaze i izraelska vojska od ponedjeljka razmjenjuju vatru iz te palestinske enklave na izraelski teritorij, odnosno na samu enklavu u kojoj živi oko dva miliona stanovnika.

(Izvor: Mediji/Analiziraj.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest