Izvještaj Freedom Housea: BiH i dalje opterećena korupcijom, povećan pritisak na nezavisne medije

Sarajevo, 29.04.2021. – U većini zemalja Zapadnog Balkana u toku prošle godine zabilježeno je nazadovanje demokratije, kako se širom Evrope i Evroazije pojačavaju napadi na demokratiju, navodi nevladina organizacija Freedom House u izvještaju “Zemlje u tranziciji”.

Pad u ocjenama demokratije imale su Albanija, Crna Gora, Kosovo i Srbija, dok je napredak ostvaren samo u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji, pokazuje izvještaj nevladine organizacije sa sjedištem u SAD.

Kako se navodi, u BiH je poslije deset godina nazadovanja ili stagniranja, prošle godine prvi put ostvareno poboljšanje s rastom u demokratskom skoru sa 3,32 na 3,36 uslijed napredovanja u oblasti Lokalno demokratsko upravljanje. S druge strane, najgoru ocjenu je BiH dobila u oblasti Nacionalno demokratsko upravljanje (2), dok je najbolje ocijenjena u oblastima Izborni proces i Civilno društvo (4,5). U izvještaju se spominje činjenica da je u BiH uvoz medicinskih ventilatora povjeren firmi za uzgoj voća, što potcrtava korupciju u zemlji.

U Hrvatskoj nije bilo promjena, ali je do pogoršanja došlo u Sloveniji koja je jedina u regionu svrstana u red “konsolidovanih demokratija”.

Udijelu izvještaja koji se tiče medijskih sloboda navodi se, između ostalog, kako je u protekloj godini u većem dijelu regiona povećan pritisak na nezavisne medije i istraživačke novinare.

U izvještaju koji obuhvata 29 zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza i Istočne Evrope, Freedom House ističe da se napadi na demokratske institucije šire brže nego ikad ranije u Evropi i Evroaziji i da prerastaju u izazov samoj demokratiji. Od 29 zemalja, 18 je imalo pad u demokratskom skoru, dok su poboljšani rezultati u samo šest zemalja, ističe Freedom House, dodajući da u pet zemalja nije bilo ukupne promjene. To označava 17. uzastopnu godinu ukupnog pada u izvještajima “Zemlje u tranziciji”, čime je broj zemalja koje se smatraju demokratskim najniži u historiji objavljivanja tog izveštaja.

Sve zemlje Zapadnog Balkana svrstane su u, kako navodi Freedom House, “sivu zonu” hibridnih režima između demokratije i autokratskih sistema. Vladajući političari i stranke šire antidemokratske prakse širom regiona, od srednje Evrope do centralne Azije, navodi Freedom House.

Kompletan izvještaj organizacije Freedom House možete pročitati OVDJE.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest