Šipkama napadnut novinar Daško Milinović

Dvojica mladića napala su Daška Milinovića, novinara i radio voditelja satirične emisije „Daško & Mlađa“, 16. avgusta oko 6:45 ujutru u Novom Sadu, dok je išao na posao, i nanijeli mu lakše tjelesne povrede.

Prema do sada poznatim informacijama, napadači su ga isprva pošpricali suzavcem i najvjerovatnije pokušali da ga udare šipkom u glavu, međutim, novinar je uspio rukom da pokrije lice i da ublaži ishod napada. Napadači su potom pobjegli. Milinović ima lakše tjelesne povrede i trenutno se nalazi u Urgentnom centru. Povodom ovog događaja policija i tužilaštvo su hitno postupili.

„To je napad fašističkih aktivista na antifašistu, u ovom slučaju napad je bio na antifašističkog novinara. Napali su me na putu do posla, ali srećom, napad je bio prilično traljav i nijem. Primijetio sam da su me pratili prije nekoliko dana, a kada sam vidio da mi se približavaju, uspio sam da zauzmem odbrambeni položaj”, kaže Daško za mrežu SafeJournalists.

Dodao je da „moramo nastaviti da se borimo bez straha za društvo u kojem ljudi neće biti pretučeni iz političkih razloga”. Daško je često bio meta raznih napada, ali ovo je prvi put da je doživio ovako direktan napad.

Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, rekao je da „napad na kolegu Daška Milinovića pokazuje koliko je naše društvo zatrovano i koliko nasilje vidi kao jedino rješenje problema”.

„Napad na njega također je crveni alarm da je naša profesija na ivici giljotine, koja počinje da zavisi od milosti i nemilosti dželata. Naravno, pohvalno je što su Tužilaštvo i policija brzo reagovali , ali to je njihov posao. Dugotrajna represija, ugnjetavanje i targetiranje novinara uspjeli su da nas dehumanizuju i sada se svaki huligan osjeća nasilno prema našim kolegama. Volio bih da budem optimista, pa da kažem da se tako nešto ne smije desiti ponovo, ali bojim se da bih lagao sebe i druge”, rekao je Bodrožić.

NUNS je oštro osudio ovaj brutalni napd. Rekli su u svom saopćenju da osjećaju zebnju za sigurnost ovog novinara, budući da se vidi da je u pitanju organizovani napad. Također, naveli su da ovaj napad ima rukopis koji podsjeća na poduhvate iz mračne prošlosti prema pripadnicima novinarske profesije.

Samo u ovoj godini, NUNS je zabilježio 35 napada i pritisaka, uključujući i ovaj, dok je prošle godine bilo 189 slučajeva, odnosno 35 slučajeva fizičkog napada na novinare.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u u osudi napada na Daška Milinovića i podsjeća da Srbija ima dugu istoriju neriješenih slučajeva napada na novinare. Zabrinjavajuće je što srbijansko društvo tone sve dublje u podjele koje imaju ovakve posljedice. Iako su policija i tužilaštvo brzo reagovali, što jeste pohvalno, SafeJournalists mreža očekuje da se počinioci ovog zločina pronađu, kao i njihovi nalogodavci.

O ovom novom slučaju obavijestit ćemo sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd– Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 16.04.2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest