Istraživački novinar Jovo Martinović pravosnažno osuđen

Mreža SafeJournalists izražava zabrinutost zbog odluke Apelacionog suda Crne Gore da potvrdi presudu istraživačkom novinaru Jovi Martinoviću zbog posredovanja u trgovini drogom.

Istraživački novinar Jovo Martinović pravosnažno je osuđen 29. marta 2021, zbog veze s krijumčarima droge iz 2014. godine, zaključile su sudije Apelacionog suda, tako potvrđujući presudu kojom je Martinović osuđen na godinu zatvora zbog posredovanja u krijumčarenju droge, a oslobođen je optužbi za stvaranje kriminalne organizacije.

Sudije Apelacionog suda dijele mišljenje koleginice iz Višeg suda – Vesne Pean, da je Martinović koristio svoje poznanike iz novinarske profesije da se poveže s krijumčarima. Sud tvrdi da Martinovićevo sastajanje s drugim optuženima u ovom slučaju – Duškom Martinovićem, svjedokom saradnikom Namikom Selmanovićem i Jonuzom Hadžibetijem – nije imalo za cilj snimanje dokumentarnog filma ili objavljivanje bilo čega povezanog s krijumčarenjem droge.

Jovo Martinović kazao je da je potvrda presude došla od istog suda i sudija koji su podržali oslobađajuće presude crnogorskih narko-bosova i drugih miljenika onih koji su decenijama držali zarobljenom Crnu Goru i njene institucije.

“Nažalost, nemoguće je očekivati pravdu od takvog suda, pa nisam iznenađen što obrazloženje presude ne navodi niti opovrgava dokaze ili konkretne argumente iz moje žalbe. S takvim navodnim dokazima i karikiranjem crnogorski sudovi mogu osuditi bilo koga za bilo šta samo ako dobiju mig i kosku od Gospodara”, rekao je on.

Martinović je proveo 14 i po mjeseci u pritvoru, tako da je odslužio kaznu. Međunarodne novinarske organizacije ranije su više puta protestovale protiv ove presude, navodeći da je Martinović osuđen iako je samo radio svoj posao.

“Sindikat medija Crne Gore (SMCG) duboko žali zbog odluke Apelacionog suda da potvrdi presudu kojom je istraživački novinar Jovo Martinović osuđen zbog posredovanja u krijumčarenju droge”, rekao je potpredsjednik SMCG, Radomir Kračković.

On je kazao da je Martinović godinama tvrdio da je kontaktirao krijumčare droge samo kako bi snimio dokumentarac, ali da sudovi to ne žele da prihvate.

“Ne vidimo drugi motiv u ovom slučaju jer je kolega Martinović samo pokušavao da radi svoj posao – novinarsko istraživanje. Odluka je donijeta uprkos brojnim žalbama i pismima međunarodnih novinarskih organizacija, koje su ovu presudu opisale kao karikaturu pravde. Još jednom se ispostavilo da neki crnogorski sudovi ne poštuju specifičnost novinarskog posla, što dodatno podriva slobodu medija u Crnoj Gori”, rekao je Kračković.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu – Sindikatu medija Crne Gore u izražavanju zabrinutosti i žaljenja zbog ovog slučaja. Pozivamo sudove u regionu da se pažljivo pozabave svim sličnim slučajevima i poštuju specifičnosti novinarske profesije.

Informisaćemo sve relevantne nacionalne i međuanrodne aktere o ovom slučaju. Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd  – Podgorica  – Priština –Sarajevo – Skoplje  – Zagreb, 01.04.2021.

Association of Journalists of Kosovo

Association of Journalists of Macedonia

BH Journalists Association

Croatian Journalists’ Association

Independent Journalists Association of Serbia

Trade Union of Media of Montenegro

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest