Borka Rudić o izjavi ministra zdravstva KS Vranića: Ovo je sramota i nezapamćen skandal!

Sarajevo, 31.03.2021. – Generalna sekretarka BH novinara Borka Rudić u razgovoru za Radiosarajevo.ba oštro je reagirala na današnju izjavu ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića da “novinari u Kantonu Sarajevo neće biti uvršteni u grupu prioriteta za vakcinisanje protiv COVID-19″.

Podsjetimo, novinari su prioriteti u bh. entitetu RS, Brčko distriktu, Zeničko-dobojskom kantonu…baš kao što su i u SAD-u, Rusiji, Srbiji, Indiji. Također je Ministarstvo civilnih poslova BiH apeliralo na vlasti u BiH da novinari budu prioriteti.

 

“Izjava ministra zdravlja u KS je nezapamćen skandal i najgori primjer odnosa kantonalne vlasti prema novinarima u Sarajevu, ali i općenito. Sramotna odluka, još besmislenije i sramotnije obrazloženje. Novinari i drugi medijski djelatnici rade neprestano od marta prošle godine da bi građani mogli biti informirani o pandemiji i mjerama koje poduzimaju vlasti, uključujući i ministra Vranića i njegove kolege iz kantonalne vlade. U nekim od sarajevskih medija u redakciji rade tri do četiri novinara, na jednoj od javnih TV trenutno je 70 zaraženih koronom, o broju umrlih tek prikupljamo podatke, a mjere se desetinama onih koji su se zarazili na novinarskim zadacima i tragično okončali svoj život”, kaže Rudić za Radiosarajevo.ba.

Poziv na bojkot vlasti

Prema njezinim riječima, BH novinari i Društvo novinara BiH su još u januaru tražili da se novinari stave na prioritetnu listu u KS i Federaciji BiH.

“Mjesecima nije bilo nikakvog odgovora – do ovog danas! Kako može Vlada Republike Srpske, Brčko distrikta ili Zeničko-dobojskog kantona staviti medijske djelatnike na prioritetnu listu, a u najvećem i najbogatijem kantonu u BiH to nije moguće!? Ili u kompletnoj Federaciji BiH?! Jedini odgovor je – ministar Vranić ciljano lišava medijske djelatnike prava na vakcinaciju i zdravstvenu zaštitu. Svi mediji i novinari trebaju odgovoriti najoštrije – bojkotom ministra i svih institucija vlasti u Kantonu Sarajevo, pa onda i u Federaciji BiH, uključujući sve kantone, osim Zeničko-dobojskog“, oštro je poručila Rudić, te dodala:

“Medijski djelatnici plaćaju zdravstvenu zaštitu, plaćaju poreze ovoj državi, rade po 12 sati dnevno, a od Vlade KS i države općenito nisu dobili nikakvu pomoć radi lakšeg savladavanja pandemije. Nisu medijima dali rukavice, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, a sad hoće uskratiti i vakcine. Ne mogu uopće prihvatiti ovaj užasan i nehuman odnos vlasti u KS“.

Prema njezinim riječima, na bojkotu treba ustrajati sve dok Vlada KS i Vlada Federacije ne promijene svoje odluke.

“Istovremeno, treba pošteno građanima objasniti da vlast u KS nema namjeru zaštiti novinare, snimatelje, fotoreportere i da ona snosi odgovornost za svakog novog oboljelog u medijima, uključujući i odgovornost za lišavanje građana prava na pravovremeno informiranje”, kazala je Rudić.

Tražit ćemo pomoć od entiteta RS-a i Srbije

Drugi pravac djelovanja, istakla je Rudić, treba da budu zvanični zahtjevi Ministarstvu zdravlja i Institutu za zdravstvenu zaštitu Republike Srpske.

“Danas sam razgovarala sa koleginicama u te dvije institucije u RS-u. BH novinari će danas poslati i zvanične zahtjeve, da pokušamo sa njima naći rješenje za vakcinaciju medijskih djelatnika iz Federacije BiH. Novinari u RS-u su u grupi sa prosvjetnim radnicima, vatrogascima, policijom… Također, BH novinari nisu daleko do toga da tražimo od Vlade Srbije donaciju u vakcinama ili organizovano vakcinisanje medijskih djelatnika iz dijela BiH gdje im to lokalne vlasti nisu omogućile. Do sada smo mislili da treba biti strpljiv, ali ovo danas što je uradila Vlada KS nas uvjerava da mi nemamo na koga računati osim na pomoć iz RS ili susjedne Srbije, ili država koje mogu donirati vakcine za 6.000 medijskih djelatnika u BiH“, zaključila je Rudić.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest