BH novinari: Apel urednicima i novinarima bh. medija da odgovorno i etično izvještavaju o pandemiji COVID-19

Sarajevo, 19.03.2021. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva urednike, novinare i sve medijske profesionalce u Bosni i Hercegovini da o aktuelnim događajima u vezi sa pandemijom COVID-19 izvještavaju profesionalno, objektivno i poštujući etičke standarde novinarske profesije, posebno privatnost i dostojanstvo oboljelih,  te da ne podliježu senzacionalizmu i objavljivanju vijesti koje šire strah i uznemirenost među stanovništvom.

Svjedoci smo da je trenutna situacija u vezi sa koronavirusa u BiH najteža od početka pandemije, o čemu svjedoče podaci o brojevima novozaraženih i umrlih osoba. Većina  medija godinu dana neumorno i profesionalno rade svoj posao izlažući se stalnom riziku od zaraze samo da bi prenijeli objektivne, tačne i korisne informacije u interesu građana. Na žalost, pojedine medijske kuće posljednjih dana objavljuju vijesti i priče koje dodatno uznemiruju sugrađane, a posebno one koji su oboljeli od COVID-a 19 ili čiji se članovi porodica trenutno nalaze na bolničkom liječenju.

Pod etiketom “ekskluzivno” neki mediji su objavljivali video snimke sa COVID odjeljenja iz sarajevskih bolnica u kojima se liječe najteži pacijenti, pa su čak i uzimali izjave od pacijenata i objavljivali imena umrlih osoba prije nego što su članovi njihovih porodica dobili obavijest o smrti. Pored toga, nerijetko se prenose neprovjerene i netačne informacije o navodnom nedostatku kisika u bolnicama, (ne)nabavci vakcina ili netačne i senzacionalističke informacije o nuspojavama vakcina, što također unosi konfuziju i strah među građane.

UO BH novinara smatra da je ovakav način medijskog izvještavanja krajnje neodgovoran i u suprotnosti sa kodeksom novinarske profesije. Podsjećamo, etički standardi za  elektronske i štampane medije nalažu novinarima da „prema javnosti održavaju visoke etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima”. Također, ključni  principi novinarske etike nalažu medijskim djelatnicima „izbjegavanje uplitanja u nečiji privatni život“ kao i to da ”teme koje uključuju lične tragedije budu obzirno tretirane“, a da oboljelima i svima drugima pogođenima pandemijom pristupaju „diskretno i sa saosjećanjem”.

Pozivamo sve medijske profesionalce da u svom radu vode računa o navedenim odredbama kodeksa i prilagode svoj način izvještavanja kriznoj situaciji, uvažavajući činjenicu da su mnogi naši sugrađani uplašeni i zabrinuti, suočeni sa neizvjesnošću daljnjeg toka pandemije. Istovremeno, pozivamo direktore i menadžere zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo i cijeloj BiH da poštuju pravo na privatnost svojih pacijenata, što je i njihova zakonska, ljekarska i moralna obaveza, te da prilikom odgovora na medijske upite i zahtjeve za snimanjem unutar bolnica i domova zdravlja maksimalno zaštite identitet pacijenata i ne daju informacije medijima o njihovom zdravstvenom stanju bez njihove saglasnosti i bez prethodne procjene javnog interesa u svakom konkretnom slučaju.  

Upravni odbor BH novinara još jednom naglašava da su novinari/ke i mediji u BiH od početka pandemije do danas dali nemjerljiv doprinos u informisanju bh. javnosti o svim bitnim aspektima u vezi sa novim koronavirusom. Vjerujemo da će naše kolege i kolegice i dalje nastaviti svakodnevno izvještavati o ovoj temi vodeći se načelima struke i etike, kao što je većina njih radila i do sada.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest