BH novinari traže hitnu istragu postupanja policije u slučaju Ahmetašević

Sarajevo, 06.03.2021. – Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju današnje hapšenje novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević, koja je privedena u Novom Sarajevu nakon verbalnog sukoba sa policajcima.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo danas su saopćili da je Ahmetašević lišena slobode zbog narušavanja javnog reda i mira i nastavljanja činjenja prekršaja.

“Bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala je i vrijeđala ovlaštena službena lica ometajući iste pri vršenju službenih poslova i zadataka, na taj način počinivši prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo”, saopćeno je iz MUP-a KS.

Novinarka Ahmetašević uspjela je snimiti svoje hapšenje mobitelom, a snimak su naknadno objavili i mediji. Na snimku se čuje kako policajac govori Ahmetašević da ga prestane snimati jer je to “zabranjeno”. Međutim, nakon što je novinarka to odbila i upozorila policajca da snimanje na javnoj površini nije zabranjeno, uhapšena je, kako navode iz MUP-a KS, zbog “narušavanja javnog reda i mira” i ometanja službenih lica u vršenju dužnosti.

UO BH novinara smatra da je današnje privođenje i višesatno zadržavanje Nidžare Ahmetašević u pritvoru bilo potpuno neopravdano i bespotrebno. Nidžara Ahmetašević poznata je bh. novinarka i aktivistica za ljudska prava, koja prethodno nije kažnjavana i nema nikakvog razloga da joj se određuje pritvor kao da je riječ o nekom kriminalcu, a ne o uglednoj građanki i novinarki. MUP Kantona Sarajevo treba postupati u skladu sa zakonom ukoliko je novinarka eventualno počinila neki prekršaj, ali ovakvo postupanje prema njoj očigledna je demonstracija sile. Osim toga, i na snimku koji je objavljen u medijima je evidentno da su policajci u trenutku hapšenja bez ikakvog razloga upotrijebili prekomjernu silu, a pri tome je jedan od njih uputio i krajnje neprimjeren komentar koji glasi: “Stavite lisice budali, idemo u Jagomir!”.

Upravni odbor BH novinara smatra da je ovakvo ponašanje policijskih službenika nedopustivo prilikom vršenja službene dužnosti! BH novinari tražit će od nadležnih institucija da u skladu sa zakonom sankcionišu odgovorne policajce zbog neprimjerenih komentara i bespotrebne upotrebe sile prema novinarki prilikom njenog privođenja. Također, o ovom slučaju, koji predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava i sloboda, obavijestit ćemo sve relevantne domaće i međunarodne institucije.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest