Istraživačko novinarstvo – korektiv društva u kome živimo

Sarajevo, 05.03.2021.- Novinar mora imati činjenični dokaz za svaku tvrdnju navedenu u tekstu i to je glavni alat za pobijanje svake teze da je priča manipulacija, propaganda i laž, što sa jedne strane štiti novinara i redakciju od tužbi za klevetu, a sa druge strane daje i kredibilitet priči – naglašeno je tokom radionice o istraživačkom novinarstvu, koja je održana danas putem Zoom platforme u organizaciji Udruženja BH novinari.

Kojom god metodom istrazivanja da se medijski djelatnici koriste oni moraju poštivati etičke standarde i pravila smatra edukatorica Dragana Erjavec sa Radija Slobodna Evropa. „Ukoliko se ne pridržavamo profesionalnih i etičkih standarda, onda nas je lako optužiti da nam priče nije relevantna, i upravo zbog toga svaki izvor moramo provjeriti po nekoliko puta, te imati dokumentaciju za svaku tvrdnju iznesenu u tekstu“, kaže Erjavec dodajući da je vrlo važno za medijske djelatnike da su im izvori pouzdani i da mogu provjeriti vjerodostojnost informacija koje plasiraju.  

Zinaida Đelilović, novinarka magazina Žurnal se slaže da je za novinare veoma bitno da znaju da čitaju i razumiju zakone, da se služe javnim dokumentima, jer je to sveto pravilo u istraživačkom novinarstvu. „Kada radite istraživačke priče često se dešava da je potvrda polazne sumnje sakrivena u milion papira koje tražite iz javnih institucija, firmi, ustanova i analiziranjem prikupljenje dokumentacije pronalazite važne veze, puteve novca, dokaze koje je potrebno klasificirati i predstaviti javnosti na što razumljiviji način“, naglašava Đelilović dodajući da novinare veoma često demorališe kada nakon uloženog truda i vremena nema efekta, odnosno nedostaje reakcija nadležnih institucija, ali i javnosti na sve otkrivene malverzacije.

Novinari u lokalnim medijima često nemaju dovoljno sopstvenih kapaciteta niti mehanizama sa kojima bi se suprostavili vještim političkim manipulacijama i pritiscima na medije, kao i na njihov profesionalni rad, tako da veoma rijetko imaju priliku da kreiraju istraživačke i analitičke članke.

Aldijana Purić, urednica Radija Velika Kladuša smatra da kada je poljuljano povjerenje u institucije sistema, vrlo je važno istraživačko novinarstvo i ustrajnost novinara da razotkrivaju afere, korupciju i sve devijantne pojave u društvu. „U manjim lokalnim zajednicama je daleko teže raditi istraživačke priče, ali nije nemoguće. Novinar treba znati na koji način može javnost upoznati s nekim negativnim pojavama, a da istovremeno zaštiti sebe“, smatra Purić dodajući da tome i služe edukacije, koje mogu biti i dobar putokaz novinaru kako i zašto da se upusti u istraživanje.

Todor Stanković, novinari informativnog portala „Fočanske novosti“ kaže da je istraživačko novinarstvo od ključnog značaja za lokalne zajednice, jer na taj način građani saznaju šta se dešava u njihovim zajednicama. „Resursi i finansije lokalnih medija su jako ograničeni, pošto istraživačko novinarstvo ne ide na ruku nijednom moćniku u bilo kojoj lokalnoj zajednici, s obzirom da oni koče ili zastrašuju druge kako bi onemogućili bilo kakav priliv resursa: novčanih ili intelektualnih“ ističe Stanković naglašavajući da je moguće raditi istraživačke priče u lokalnim sredinama, ali da to zahtjeva i jako veliku žrtvu, što ne može svako da iznese.

 „Potrebna je velika podrška od saradnika i svakodnevno podsjećanje da to radite isključivo radi poboljšanja života svojih sugrađana tako što ćete im dostaviti sve potrebne validne informacije koje će im pomoći u donošenju stavova“, kaže Stanković.

Polaznici/e webinara su imali priliku da slušaju predavanja bazirana na priručniku Centra za istraživačko novinarstvo Sarajevo, kreiranog sa ciljem ohrabrivanja medijskih djelatnika da što više rade na istraživačkim pričama, koje javnosti nude istinu na osnovu koje se donose odluke i mijenja svijet.

Webinar o istraživačkom novinarstvu za novinare/ke iz lokalnih medija je održana u okviru projekta “Slobodni mediji za slobodno društvo” koji implementira Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BiH uz podršku Evropske unije. Cilj projekta je  jačanje nezavisnog i slobodnog novinarstva u lokalnim zajednicama, te primjena evropskih standarda u zaštiti slobode izražavanja i pristupa građana kvalitetnim i objektivnim informacijama.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest