Maskirani muškarci polomili zube novinaru iz Prištine

Mreža SafeJournalists najoštrije osuđuje fizički napad na novinara Visara Duriqija u Prištini. Dana 25.02.2021. Visar Duriqi vraćao se kući nakon ponoći kada su ga tri maskirana muškarca fizički napala. Slomili su mu zube i nos. Duriqi je prebačen u bolnicu gdje mu je pružena ljekarska pomoć, a nakon toga je otpušten na kućno liječenje.

Visar Duriqi izvještava o temama povezanim sa vjerskim ekstremizmom i radikalnim grupama na Kosovu. Udruženje novinara Kosova (AJK) reagovalo je 2014. godine u vezi sa prijetnjama smrću koje je neprestano primao (u vrijeme kada je radio za „Gazeta Express“). U “Insajderi” je istraživački novinar, autor dokumentarne serije “InDoks” gdje također pokriva ove vrste tema, ali i korupciju, afere i druge osjetljive teme. U intervjuu 2019. Visar je rekao da su se verbalne prijetnje nastavile i da su sve povezane sa temama koje je obrađivao u vezi sa radikalnim grupama. Neki od tih ljudi su zatvoreni, a neki su osuđeni.

Predsjednica odbora AJK Gentiana Begolli Pustina kaže da je fizički napad na novinara Visara Duriqija jedan od najozbiljnijih slučajeva protiv novinara na Kosovu.

„Neprihvatljivo je i uznemirujuće kako su ovakvi napadi učestali. Ovaj napad ne samo da prozivodi uznemirenost u našoj zajednici i narušava slobodu govora, već ugrožava i atmosferu bavljenja novinarstvom u demokratskom društvu. Ohrabrujemo naše kolege da ne dozvole da ih ove kukavičke radnje ućutkaju“, rekla je Gentiana Begolli Pustina.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu AJK u osudi ovog okrutnog i podmuklog napada. Pozivamo vlasti da što prije riješe ovaj slučaj i pronađu počinitelje. O ovom slučaju obavijestit ćemo relevantne nacionalne i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare napad je na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 26.02.2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest