Najava: Webinar o istraživačkom novinarstvu za medijske djelatnike iz lokalnih medija

Sarajevo, 25.02.2021.- Dok pokušavaju da građanima otkriju netransparentna zapošljavanja, sumnjive tendere, krimogene radnje i mnoga druga nelegalna dešavanja u lokalnim zajednicama novinari su često na udaru moćnika, koji su usko povezani sa politikom ili su i sami političari. Sve navedeno dovodi do pada kvaliteta medijskih sadržaja, pojave cenzure i autocenzure i nesigurnih uslova rada za medijske djelatnike, ali i gubitka jedne od osnovnih funkcija medija: pružanja kvalitetnih i objektivnih informacija građanima i rad u interesu javnosti.

Upravo zbog svega navedenog, Udruženje BH novinari organizuju webinar/radionicu o istraživačkom novinarstvu za medijske djelatnike iz lokalnih medija, kao i za slobodne novinare, sa ciljem osnaživanja novinara/ki, urednika/ca, te slobodnih novinara iz lokalnih zajednica za kreiranje i produciranje istraživačkih/analitičkih sadržaja, kako bi na taj način doprinijeli jačanju nezavisnog i slobodnog novinarstva u BiH. 

Webinar će biti održan u petak26. februara 2021. godine, sa početkom u 11:00 časova, putem Zoom platforme. 

Webinar je zamišljen kao interaktivna online radionica,  i sastoji se iz teorijskog i praktičnog dijela koji će voditi Dragana Erjavec (Radio Slobodna Evropa) i Zina Tandir Đelilović (Žurnal magazin).

Teorijski dio obuhvata predavanja i diskusiju o tome šta je istraživačko novinarstvo, koji je društveni značaj istraživačkog novinarstva, koji se mediji u BiH bave istraživačkim novinarstvom, te da li je istraživačko novinarstvo rizičan posao. Tokom praktičnog dijela polaznici/ce će imati priliku da iznesu svoje ideje za istraživačku priču. 

Radionice su dio projekta “Slobodni mediji za slobodno društvo” koji implementira Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BiH uz podršku Evropske unije.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest