Webinari o istraživačkom novinarstvu

Sarajevo, 17.02.2021.- Udruženje/udruga BH novinari organizuje četiri radionice/webinara o istraživačkom novinarstvu putem Zoom platforme za medijske djelatnike iz lokalnih medija, kao i za slobodne novinare.

Cilj webinara je osnaživanje novinara/ki, urednika/ca u lokalnim medijima, te slobodnih novinara iz lokalnih zajednica za kreiranje i produciranje istraživačkih/analitičkih sadržaja, kako bi na taj način doprinijeli jačanju nezavisnog i slobodnog novinarstva u BiH.

Webinar je zamišljen kao interaktivna online radionica,  i sastoji se iz teorijskog i praktičnog dijela koji će voditi Dragana Erjavec (Radio Slobodna Evropa) i Zina Tandir Đelilović (Žurnal magazin).

Teorijski dio obuhvata predavanja i diskusiju o tome šta je istraživačko novinarstvo, koji je društveni značaj istraživačkog novinarstva, koji se mediji u BiH bave istraživačkim novinarstvom, te da li je istraživačko novinarstvo rizičan posao.

Učesnici/ce će imati priliku da saznaju kako postati istraživački novinar, na koji način prepoznati da li je izvor pouzdan i da li su informacije tačne, te kako otkriti aferu i početi istraživačku priču.

Nakon teorijskog dijela, slijedi praktični dio za polaznike/ce, gdje će učesnici/e će iznijeti svoje ideje za istraživačku priču – objasniti koji je cilj priče, kako je zamislio svoje istraživanje, koja mu je polazna tačka za istraživanje, ko će mu biti sagovornici, kako planira doći do dokumentacije… Kako napisati istraživačku priču, kako razlučiti šta je najbitnije (od prikupljenih podataka i dokumenata) i što se treba objaviti.

Da biste prisustvovali webinaru molimo Vas da se prijavite ovdje.

Prilikom prijave potrebno je odabrati kog datuma želite da prisustvujete radionici:

– 23. februar ( utorak) u 11:00-14:00

-26. februar (petak) u 11:00-14:00

-2. mart (utorak) u 11:00-14:00

– 5. mart (petak) u 11:00-14:00

Radionice su dio projekta “Slobodni mediji za slobodno društvo” koji implementira Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BiH uz podršku Evropske unije. Cilj projekta je  jačanje nezavisnog i slobodnog novinarstva u lokalnim zajednicama, te primjena evropskih standarda u zaštiti slobode izražavanja i pristupa građana kvalitetnim i objektivnim informacijama.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest