BH novinari: Javni protest zastupnici Evropskog parlamenta Željani Zovko

Sarajevo, 29.01.2021. – Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari upućuje javni protest Željani Zovko, zastupnici Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu, zbog njenog omalovažavajućeg odnosa prema novinarki u intervjuu za N1 televiziju, emitiranom 28. januara.

Govoreći o aktuelnim političkim prilikama u regionu te ulozi EU u tretiranju migrantske krize u BiH, zastupnica EP Željana Zovko tokom cijelog intervjua ponašala se krajnje cinično i uvredljivo prema novinarki N1 Mineli Jašar – Opardija, a na legitimna pitanja odgovarala je protupitanjima i nastojanjem da omalovaži rad novinarke.

“Mislim da ovo pitanje izlazi iz okvira pitanja jednog novinara i konverzacije koju bismo trebali imati“, „vi ste još dosta mladi, pa niste stigli proučiti neke stvari u povijesti“, „mislim da je pitanje apsolutno neumjesno, nije moje da tumačim ništa“, „ovakva pitanja apsolutno ne doprinose pomirenju“, „naša konverzacija ne doprinosi nekom produktivnom kraju i ne vidim na koji način ćemo završiti ovaj razgovor“, „ukoliko imate nekih drugih pitanja, veoma rado ću vam odgovoriti“ – neke su od rečenica i opaski kojima je zastupnica Zovko „odgovarala“ na pitanja novinarke N1.

Upravni odbor Udruženja BH novinari smatra nedopustivim da se osoba, koja obavlja tako važnu funkciju kao što je zastupnik/ca Evropskog parlamenta, na ovakav nipodaštavajući način odnosi prema novinarima i medijima. Kao javni dužnosnik,  Željana Zovko ima odgovornost prema građanima i dužna je odgovoriti na sva novinarska pitanja, bila ona prijatna ili neprijatna, a ne praviti selekciju, uređivati TV emisiju i odgovarati samo na pitanja koja su po njenoj volji.

Zapanjujuće je da gospođa Zovko koja, kako je sama kazala, u okviru svoje funkcije „lobira za evropsku BiH“ na ovakav način reaguje u javnom televizijskom nastupu, pokazujući time nedostatak poštovanja prema novinarima, medijima i njihovoj društvenoj ulozi i posredno ugrožavajući medijske slobode, što je u suprotnosti sa evropskim vrijednostima i standardima za koje se ona deklarativno zalaže.

Upravni odbor BH novinara poziva zastupnicu Zovko da uputi javno izvinjenje novinarki Mineli Jašar – Opardija i televiziji N1, uz očekivanje da se ovakvi istupi više neće ponoviti. U međuvremenu, BH novinari obavijestit će sve relevantne domaće i međunarodne organizacije o ovom slučaju, što podrazumijeva i slanje protestnog pisma Grupi Evropskog parlamenta za BiH i specijalnom izvjestitelju Paulu Rangelu.

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari  

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest