Većina tužbi za klevetu protiv novinara politički motivisana

Sarajevo, 28.01.2021. – Većina tužbi za klevetu protiv novinara je politički motivisana i ima za cilj da naruši slobodu izražavanja kako bi pojedinci ili političke strukture bile zaštićene od kritike, stav je većine novinara koji su prisustvovali IMEP radionici “Prevencija klevete, postupak pred sudom i sudska praksa”.

Mirela Porobić, pravnica magazina Žurnal, istakla je da su u 42 aktivne tužbe protiv ovog medija, oko 90 posto njih tužitelji predstavnici političkih partija ili organa vlasti.

Predavač na radionici, advokat Njegoš Petrović koji zastupa brojne medije i novinare, rekao je da je posebno problematično dokazivanje duševne boli, što je često navedeno u tužbenom zahtjevu. Istakao je da iako medicinsko sudsko vještačenje nije više praksa u ovim procesima, tužitelji i dalje iznose dokumentaciju ljekara koja navodno svjedoči o fizičkim i psihičkim posljedicama zbog pretrpljene duševne boli.

“To je vrlo sklisko područje. Ljekari ponekad svom klijentu i pacijentu daju medicinsku dijagnozu, ali je pitanje da li je to nastalo zbog duševne boli zbog jednog teksta”, rekao je Petrović.

Advokat Petrović je također naglasio da bez obzira što je iz njegove prakse većina tužbi bila neosnovana, novinari moraju poštovati profesionalna i etička pravila, jer je to najbolji odbrambeni mehanizam u slučaju tužbi.

(Izvor: IMEP.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest