Novinarke u BiH izložene seksualnom nasilju, ali o tome šute

Sarajevo, 26.01.2021. – Val optužbi za silovanja i seksualna uznemiravanja žena proširio se regijom. O tome ima li ovakvih slučajeva u novinarstvu, za O kanal govorile su Larisa Halilović, tim liderica programa Media for all koji predvodi British Council i Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari.

– Statistika je alarmantna. Kada je u pitanju sigurnost novinara i novinarki, trendovi su zaista loši i čini se da situacija generalno ne ide nabolje. Čini mi se da se nedovoljno priča o tome i da je nedovoljna podrška. U šest država regije pokrenuli smo obuke za novinare i novinarke kako bi pokrenuli tu temu – kaže Larisa Halilović. 

Novinari/ke imaju jako malo snage da prenose svoja lična negativna iskustva, dodaje Borka Rudić.

– Radili smo anketu sa studentima i studenticama i od njih 70, samo je 35 odgovorilo. Od direktora, urednika i novinara, od 70 pozvanih 16 je odgovorilo na naš upitnik, a od 100 novinarki samo 51 je popunila upitnik. Još ne postoji dovoljno snage da govore o tome. Možemo govoriti o jednoj šutnji u novinarskoj zajednici koja će, nadam se, ipak biti prekinuta i oni će početi javno govoriti koliko su sami izloženi nasilju i seksualnom uznemiravanju i svim drugim oblicima kršenja njihovih osnovnih ljudskih prava – ističe Rudić.

Podsjetila je na nedavni eklatantan primjer novinarke iz Sarajeva koja je bila žrtva verbalnog nasilja i seksualnog uznemiravanja u pravom smislu te riječi od strane uposlenika u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. Novinarka je sve to hrabro prijavila, o tome pisala tekstove i nastavila pričati o ovoj temi jer se uznemiravanje nastavilo.

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest