SafeJournalists: Srbijanski portal Južne vesti dobio stravične prijetnje smrću

Članovi redakcije portala Južne vesti i njihova djeca dobili su stravične prijetnje smrću. Policija i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal istražuju slučaj.

Dana 21. decembra, dan nakon objavljivanja izvještaja o incidentu u Nišu u kojem je pripadnik obezbjeđenja pucao na grupu muškaraca koji su se približili privatnom posjedu i povrijedio jednog od njih, novinari koji rade na portalu dobili su ozbiljne prijetnje smrću, prijetnje silovanjem i uvrede. Poruke objavljene u odjeljku za komentare uključuju: „ Najiskrenije želim celoj redakciji Južnih vesti divljačko silovanje njihove dece od strane migranata dok ne crknu”„Treba vas obesiti uz javni prenos” i „Treba vas pokačiti na jelku ko ukrase”. Utvrđeno je da sve pretnje dolaze sa jedne IP adrese. Slučaj je prijavljen policiji, a Specijalno tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal započelo je istragu.

U razgovoru za mrežu SafeJournalists, Gordana Bjeletić, glavna urednica Južnih vesti, rekla je da su nadležni prijetnje okvalifkovali kao ugrožavanje sigurnosti:

“Očekujemo da čovjek koji je na ovakav način pisao o maloljetnoj djeci ljudi zaposlenih u našoj redakciji bude pronađen što prije, a redakcija Južnih vesti nastavit će da izvještava u skladu sa pravilima profesije, a ne u skladu sa raspoloženjem ekstremnih pojedinaca ili grupa uvijek spremnih da od novinara i njihovih porodica prave mete.”

 Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), član mreže SafeJournalists, pozdravilo je odgovor policije i javnog tužioca i nada se da će počinilac biti identifikovan i procesuiran.

„Osoba koja je izgovorila tako užasne i iracionalne prijetnje mora da odgovara pred sudom” – rekao je Željko Bodrožić, predsjednik NUNS-a, i dodao da ovo nije prvi put da su novinari Južnih vesti na meti zbog svog profesionalnog i hrabrog rada. “Ovi novinari su se suočili sa prijetnjama, pritiscima i uvredama od trenutka uspostavljanja medija. Zaslužuju poštovanje i podršku, ali i punu zaštitu. Nadamo se da će ovaj incident biti posljednji.”

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u u podršci Južnim vestima i pozdravlja brzo pokretanje istrage od strane vlasti. Međutim, to nije dovoljno – prema izvještajima NUNS-a, povećava se broj prijetnji upućenih novinarima putem interneta, uključujući i brutalne prijetnje smrću slične onima koje su Južne vesti dobile. Sudska praksa nema odvraćajući efekat, već upravo suprotno. Imajući u vidu trenutnu atmosferu u Srbiji, od najveće je važnosti da državni zvaničnici počnu da osuđuju ovakve incidente, i da jasno i javno pozovu na to da se oni više ne ponavljaju. Očekujemo to kako od najviših zvaničnika, tako i od onih na lokalnom nivou.

Mreža SafeJournalists će obavijestiti sve domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 26.12.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest