Safe Journalists: Novinar sa Kosova Syla napadnut usred bijela dana

Valon Syla napadnut je od strane muškarca koji je tražio od njega da se više ne pojavljuje na TV-u. Incident, koji je naizgled izazvan kritičkim pogledima Syla na kosovsku dijasporu, snimili su građani/ke koji su bili i svjedoci. Osumnjičeni se prijavio policiji i vodi se istraga.

22. decembra, šetajući Prištinom, Valonu Sylau, novinaru internet portala Gazeta Metro, ​​prišla su tri nepoznata muškarca. Jedan od njih je pitao „Da li ste Vi Valon Syla?“. Da bi izbjegao probleme, Sila je negirao i nastavio da hoda. Čovek ga je zatim zgrabio i rekao: “Možeš li da se više nikad ne pojavljuješ na TV-u? Ili da se ikada opet javno obraćaš?” i fizički napao Syla, dok su druga dvojica posmatrala. Napad je trajao oko 30 sekundi, a zabilježili su ga građani/ke koji su se nalazili u blizini. Syla je uspio da se izvuče i pozove policiju. Na osnovu informacija dobijenih od policije, osumnjičeni se prijavio policiji u pratnji advokata, obavljen je razgovor i određen mu je pritvor u trajanju od 48 sati.

Kada je Syla obaviješten o identitetu osumnjičenog, shvatio je da je to osoba koja živi u inostranstvu i da je povezana sa nekim ko je prethodno komentarisao njegove objave na Facebooku.

„Mislim da se napad dogodio zbog debate koju sam oduvijek želio da pokrenem – o nasilnom društvu, onom koje ne prihvata kritiku ili drugačije mišljenje“- rekao je Syla, koji je poznat po svojim kritičkim pogledima na dijasporu.

Udruženje novinara Kosova (AJK), član Mreže SafeJournalists, osudilo je napad i zatražilo hitnu i ozbiljnu reakciju vlasti.

„Takav napad, usred dana i u vrlo posjećenom dijelu grada, dokaz je koliko lako i bez razmatranja posljedica novinar/ka može biti napadnut/a, samo zato što ima drugačije mišljenje“ – rekla je Gentiana Begolli Pustina, predsjednica AJK, i dodala da napad na Syla mora biti kažnjen: „Svima se mora poslati jasna poruka da su različito mišljenje i sloboda govora osnovne vrijednosti demokratskog društva; a ne nešto što bi trebalo utišati, napasti i istrijebiti! “

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, dijeli zabrinutost sa svojim članom. Ohrabrujuća je činjenica da se osumnjičeni prijavio policiji. Međutim, još uvijek postoje novinari/ke na Kosovu kojima je prijećeno i koji su napadnuti, a čiji slučajevi se i dalje odugovlače u pravosudnom sistemu. Upozoravamo da ne može biti napretka na polju sigurnosti novinara/ki, slobode izražavanja i slobode medija bez dosljedne sudske prakse koja će odvraćati buduće napade. Za to je neophodna odgovornost policije, tužioca i sudova.

Mreža SafeJournalists će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 23.12.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest