SafeJournalists zatražio od OSCE-a, Evropske komisije i Vijeća Evrope da reaguju u vezi sa upotrebom prekomjerne sile nad novinarima od strane policije u Albaniji

Mreža SafeJournalists uputila je pismo gospodinu Oliveru Varheljiju, evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje, gospođi Teresi Ribeiro, predstavnici OSCE-a za slobodu medija i gospođi Dunji Mijatović, komesarki za ljudska prava Vijeća Evrope, pozivajući ih da u skladu sa svojim nadležnostima izvrše uticaj i odlučno zahtijevaju od albanske vlade da spriječi upotrebu prekomjerne sile od strane policije usmjerenu prema novinarima i medijskim profesionalcima te da obezbijede maksimalnu sigurnost novinara koji izvještavaju sa protesta i rizikuju sopstveno zdravlje i bezbjednost kako bi građanima pružili pouzdane informacije.

U pismu Mreže se navodi da novinarska udruženja regiona Zapadnog Balkana upozoravaju na zabilježenu upotrebu prekomjerne sile protiv novinara, proizvoljna pritvaranja i kršenje njihovih ljudskih prava. Regionalna mreža novinarskih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije izrazila je zabrinutost da, s obzirom na to da će se protesti vjerovatno nastaviti, pripadnici policije neće oklijevati da ponovo napadnu novinare i druge medijske profesionalce.

U svom pismu mreža SafeJournalists navodi da traži samo poštovanje zakona i i da novinarima bude dozvoljeno da  nesmetano rade svoj posao:

„Pravo novinara da izvještavaju u javnom interesu bez straha da će biti fizički ugroženi, napadnuti, pritvoreni, ucijenjeni, da će im biti oduzeta oprema i izbrisan materijal od strane policije ili pripadnika javnosti, štite različiti nacionalni i međunarodni pravni akti. Albanija je također potpisnica više konvencija, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima, Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i drugih “.

Mreža je upozorila je da su tokom četiri dana prijavljena četiri incidenta, i to svi učinjeni od strane pripadnika policije:

  • 11. decembra, policija je pritvorila Džoi Malesiju, novinara i voditelja vijesti na RTV Ora News, dok je snimao proteste.
  • 11. decembra, Ćamil Džani, glavni urednik lista Koha Jone, također je pritvoren dok je bio na dužnosti.
  • 12. decembra zabilježena su dva incidenta protiv novinara od strane pripadnika policijskih snaga u Draču

Ø  Urednika Durres Lajma, Šefketa Duku zaustavila je policija kada je napustio prostorije redakcije u blizini Trga Liria, gdje su se održavali protesti.

Ø  Aldo Mustafa, lokalni novinar TV Siri.net u Draču, bio je na dužnosti izvještavajući uživo sa protesta kada ga je napao policajac, a policija mu nije dozvolila da snima i izvještava o zadržavanju demonstranata.

Pismo Udruženja novinara Kosova, Udruženja novinara Makedonije,Udruženja BH novinari, Hrvatskog novinarskog društva, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Sindikata medija Crne Gore završava se podsjećanjem da je „svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana”.

Da biste saznali više o SafeJournalists mreži, posjetite www.safejournalists.net.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest