SafeJournalists: Hrvatska novinarka na meti bivšeg vođe paravojne jedinice i srbijanskih medija

Anja Kožul, novinarka “Novosti”, sedmičnika srpske nacionalne manjine koji u Hrvatskoj izdaje Srpsko narodno vijeće, podvrgnuta je kampanji blaćenja i navali uvreda osnivača srpske paravojne jedinice, njegovih sljedbenika i nekih srbijanskih medija. Kožul je postala meta zbog svog članka o Arnaudu Gouillonu, bivšem članu francuske ekstremno desničarske islamofobne organizacije “Identitarni blok” i novom dužnosniku kojeg je imenovala srbijanska Vlada.

Prvog decembra, Kožul je objavila članak pod naslovom “Od islamofoba do državnog funkcionera” koji se bavi Gouillonovim imenovanjem na čelo Uprave za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji pri Vladi Republike Srbije. Arnaud Gouillon, nekadašnji član organizacije “Identitarni blok”preselio se u Srbiju 2004. godine i od tada se zalaže za Srbe koji žive na Kosovu.

Nakon objave teksta, Dragoslav Bokan, bivši vođa srpske paramilitarne jedinice “Beli orlovi” na svom je Facebook profilu napao Kožul. U nekim od svojih objava napisao je: “To tako jednostavno ne može i neće proći bez posljedica. Zauvijek zapamtite njezino ime i nemojte joj dozvoliti da glumi Srpkinju poslije ovoga. Ona je naš neprijatelj, izrod i izdajnik, onaj najbjedniji – što za šaku kuna radi sve što joj kažu, u svim pozama i kad god se ćefne njezinim gazdama iz šahovničarske kvazi-države“. Bokan je također napisao kako bi Kožul trebalo zabraniti ulazak u Srbiju i da njezin zločin ne smije proći nekažnjeno. Ove objave su potakle lavinu uvredljivih komentara i prijetnji upućenih Kožul.

Srbijanski dnevni listovi “Večernje novosti” i “Kurir” pridružili su se kampanji protiv Kožul i “Novosti”. “Večernje novosti” objavile su kolumnu pod naslovom “Ima li Srba u SNV-u“ u kojoj se kritizira Kožul jer “uz sva zla koja se događaju Srbima u Hrvatskoj, imenovanje Arnauda Gouillona njoj predstavlja problem”. Srbijanski tabloid Kurir također je kritizirao objavljivanje teksta o Gouillonu.

U razgovoru za SafeJournalists Anja Kožul je rekla da nikada prije nije doživjela nešto slično, iako je svjesna svega što sa sobom nosi novinarski posao. „Ovo smatram napadom na svoj rad i svoj identitet Srpkinje iz Hrvatske, ali najstrašnija mi je rodna dimenzija napada; motiv napada bio je politički i na kraju se komentira moj fizički izgled!” – rekla je Kožul.

Član SafeJournalists mreže, Hrvatsko novinarsko društvo, objavilo je da je Kožul bila izložena najgorim prijetnjama i uvredama samo zato što je radila svoj posao. HND poziva na osudu kampanje koja se vodi protiv Anje Kožul, pružajući joj podršku koja joj može zatrebati.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu HND-u u osuđivanju kampanje blaćenja, uvreda i prijetnji novinarki Anji Kožul. Pozivamo hrvatske i srbijanske vlasti da detaljnije istraže ovaj slučaj kako bi utvrdili jesu li Bokan, njegovi sljedbenici i dva srbijanska dnevna lista ugrozili sigurnost Anje Kožul, te da nakon istrage djeluju prema onome što otkriju. Istovremeno, mreža Safe Journalists poziva hrvatske vlasti da joj pruže potrebnu zaštitu. Pored toga, član mreže Safe Journalists iz Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, podnijet će žalbu srbijanskom Vijeću za štampu radi utvrđivanja odgovornosti dnevnika “Večernje novosti” i “Kurir”.

Mreža SafeJournalists će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 10.12.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest