SafeJournalists: U Hrvatskoj muškarci prijetili novinarima/kama smrću

Nezadovoljni pisanjem Slobodne Dalmacije i portala Zadarski.hr, dva muškarca srednjih godina prijetili su novinarima/kama smrću.

Prvog decembra oko 12 sati, dva muškarca srednjih godina s hirurškim maskama na licu, upala su u prostorije portala Zadarski.hr i dopisništva Slobodne Dalmacije u Zadru i prijetili novinarima/kama smrću. Muškarci su bili nezadovoljni objavljenom pričom o vjenčanju u Slivnici Gornjoj koje se održalo prošle subote, uprkos aktualnim mjerama kojima je zabranjeno održavanje svadbenih svečanosti. Čim je priča objavljena, muškarci su došli u uredništvo Slobodne Dalmacije. Jedan od njih je prisutne novinare/ke nazvao lešinarima i zaprijetio da će sve one koji su pisali o vjenčanju “ubiti i zaklati k’o mačiće”. Nakon toga su obojica napustila redakciju, poručivši da će se vratiti kad obiđu i redakciju Zadarskog lista. Prijetnje su odmah prijavljene zadarskoj policiji, koja je odmah reagovala i uhapsila pedesetogodišnjaka protiv kojeg je pokrenuta krivična prijava.

Ivica Nevešćanin, voditelj dopisništva Slobodne Dalmacije u Zadru i izvršni urednik na portalu Zadarski.hr, rekao je za SafeJournalists da je dan nakon tog prvog napada, još jedan muškarac došao u redakciju i tražio njega. Nevešćanin, koji je koautor spornog teksta, prijavio je i taj slučaj policiji.

– Ovo što se događa je prešlo sve granice. Ovakvi napadi blokiraju koleginice i kolege da rade svoj posao, ja se nadam da ćemo svi mi nastaviti raditi kao i do sada te da se nećemo libiti pisati o temama koje drugi ne žele da budu spomenute u javnosti – rekao je Nevešćanin koji je pozdravio brzu reakciju zadarske policije i dodao da bi ovo trebala biti tema visoke politike i izvršnih tijela države koja trebaju upozoriti na ovakve slučajeve i osuditi ih.

Član Mreže Safe Journalists Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravlja brzu reakciju zadarske policije, no napominju da napadi na novinare/ke u Hrvatskoj ne jenjavaju.

– HND već godinama upozorava da je u društvu stvoreno jedno neprijateljsko okruženje prema novinarima/kama i s pravom smo zabrinuti za sigurnost naših koleginica i kolega – rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a i dodao da očekuje reakciju vlasti na ovaj napad.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8 200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu HND-u u osudi prijetnji smrću novinarima Slobodne Dalmacije i portala Zadarski.hr. Iako je zadarska policija brzo reagovala, zabrinuti smo zbog ponovnog  izostanka osude napada s najvišeg vrha vlasti u Hrvatskoj. Ovim putem pozivamo hrvatske vlasti da ozbiljno shvate prijetnje novinarima/kama koje će, ako nisu adekvatno sankcionirane, vjerovatno dovesti i do fizičkih napada.

Mreža SafeJournalists će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 5.12.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest