Najava: Predstavljanje istraživanja o kvalitetu medijskih sadržaja u lokalnim medijima

Sarajevo, 9.11.2020.- Udruženje/udruga BH novinari organizuje predstavljanje podataka monitoringa medijskih sadržaja pod nazivom „Lokalni mediji – kvalitet medijskih sadržaja i informacija za građane, pluralizam mišljenja i različitost izvora informacija“, koja će se održati 10. novembra 2020. godine sa početkom u 11:00 časova, preko Zoom platforme.

Kvalitetno informisanje ključno je za građane, njihov osobni život, ali (još i više) i za njihovu participaciju u demokratskom društvu. U tom smislu, odgovornost medija za obezbjeđivanje pouzdanih, provjerenih, tačnih i nepristrasnih informacija ključna je u svakom društvu, a posebno u društvima sa relativno niskim nivoom političke kulture, demokratske tradicije i medijske pismenosti, u kojima je manipulativna moć medija i sa njima povezanih elita velika.

U Bosni i Hercegovini od završetka rata naovamo svjedočimo svim navedenim procesima: od niskog nivoa političke kulture, koji se manifestuje, između ostalog, i povećanjem govora mržnje posebno u predizbornim kampanjama, pa do niskog nivoa medijske pismenosti. Istraživanja također pokazuju bliske veze medijskih vlasnika sa političkim i ekonomskim moćnicima, kao i sužen prostor za alternativna gledišta i stavove u bh. medijima, te manipulaciju činjenicama i porast broja lažnih vijesti u medijima, uslijed unutarnjih problema sa kojima se novinari suočavajiu u redakcijama (loš radno-pravni status, sporne uređivačke politike priklonjene moćnicima i sl.) i vanjskih pritisaka (prijetnji, cenzure, autocenzure isl.).

Svi navedeni problemi javne i medijske sfere u Bosni i Hercegovini u značajnoj mjeri negativno utiču na pravo javnosti da dobija kvalitetne informacije. Javni interes zamijenjen je partikularnim interesima moćnika koji se u medijima podržavaju i opravdavaju, a pluralizam mišljenja u velikom broju medija zamijenjen je istomišljeništvom koje je u skladu s agendom medija i onih koji su s tim medijima povezani.

Kakva je uloga lokalnih medija u Bosni i Hercegovini u procesima kvalitetnog informmisanja javnosti i koliko oni mogu doprinijeti raznolikosti informacija, mišljenja i dostupnih izvora/gledišta za građane u BiH? U teoriji, lokalni mediji trebali bi djelovati kao spona između lokalnih vlasti i građana, te biti forum putem kojeg građani mogu probleme i pitanja svoje lokalne zajednice kandidrati lokalnim vlastima na rješavanje. Koliko ti i takvi mediji zadovoljavaju informacijske potrebe građana, u smislu kvalitetnih, nepristranih informacija i koliko imaju, odnosno daju prostora raznorodnim mišljenjima, akterima i temama, neka su od pitanja na koja odgovara ovo istraživanje.

Istraživanje je dio projekta „Slobodni mediji, slobodno društvo“, koje implementira Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BIH (AEM BiH), a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest