ISTOVJETNI PREDMET – RAZLIČITE PRESUDE:   Analiza sudske prakse u primjeni Zakona o zaštiti od klevete na primjeru dvije presude Osnovnog suda u Banjaluci

Vladimir Kovačević (Foto: Gerila)

Osnovni sud u Banjaluci donio je tokom 2020. godine dvije presude u parničnom postupku za naknadu štete zbog učinjene klevete koje su izazvale veliku pozornost javnosti i, u drugom slučaju, negodovanje i proteste novinara.

Povod za obje tužbe je objavljena informacija iz beogradskog tabloida „Informer“ koja je u istovjetnom sadržaju i pod istim naslovom („Puzajući državni udar u Republici Srpskoj; ne žele izbore, ruše vlast na ulici“) prenesena na portalima RTRS i ATV istog dana. 

U dva odvojena postupka Osnovni sud Banjaluka je donio potpuno različite presude u vremenskom razmaku od devet i po mjeseci, iako je potpuno istovjetan predmet u oba postupka (naknada nematerijalne štete zbog učinjene klevete objavljivanjem istovjetnog sadržaja na internetskim stranicama tuženih u oba slučaja) i podnosilac tužbe takođe isto lice (Vladimir Kovačević, novinar). Različiti su samo tuženi (u prvom slučaju Radio-televizija Republike Srpske, ovdje skraćeno kao RTRS i odgovorna osoba, a u drugom Alternativna televizija, ATV, kao i odgovorna osoba). Različite su takođe i sudije u ova dva predmeta.

Predmet ove analize čiji je autor Mehmed Halilović su obje prvostepene presude. 

Analiza je rađena u okviru projekta JUFREX – Horizontal Facility II i uz podršku Vijeća Evrope, a možete je pročitati OVDJE

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest