Izvještaj Evropske komisije: BiH nije napravila nikakav pomak u oblasti medija i zaštiti novinara

Sarajevo, 08.10.2020. – U 2020. godini Bosna i Hercegovina nije ostvarila napredak u garantovanju slobode izražavanja i medija i zaštiti novinara kroz osiguravanje adekvatnog odgovora sudstva na slučajeve prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima, te osiguravanje finansijske održivosti sistema javnog emitovanja, navodi se u Izvještaju Evropske komisije o BiH za 2020. godinu.

U oblasti informacionog društva i medija Bosna i Hercegovina je i dalje u ranoj fazi priprema i nije postignut napredak u provođenju prošlogodišnjih preporuka EK. Zakonski i strateški okvir nisu usklađeni sa pravnom stečevinom EU, a zemlja nije napredovala ni kada je riječ o usvajanju novog zakona o elektronskim komunikacijama i elektronskim medijima u skladu s regulatornim okvirom EU iz 2018. godine.

Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) još uvijek nedostaje finansijska neovisnost i nisu uloženi napori da se poboljša postupak imenovanja njenog rukovodstva kako bi se osigurala puna politička neovisnost, ocijenjeno je u Izvještaju EK. Nije bilo pomaka ni u usvajanju zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima, uključujući registar vlasničkih struktura, kao i zakona o oglašavanju u medijima.

Tri javna servisa u BiH i dalje su izložena snažnim političkim utjecajima, posebno putem politički kontroliranih upravnih odbora, sa zabrinjavajućim trendom autocenzure, istaknuto  je u ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije. Država nije uvela odgovarajući model za prikupljanje taksi za emitovanje koji bi osigurao finansijsku održivost i političku neovisnost javnih emitera. Korporacija za javni servis, kako je propisano odgovarajućim zakonom, tek treba da bude uspostavljena.

Kako se navodi u Izvještaju, finansiranje lokalnih javnih emitera iz javnog budžeta također treba biti usklađeno sa praksom EU, jer sadašnji način finansiranja otvara mogućnosti za politički pritisak i utjecaje.

Kompletan izvještaj možete pročitati OVDJE

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest