Istraživanje: Procjena kapaciteta nevladinih organizacija u oblasti medijske pismenosti

Sarajevo, 29.09.2020.- Postoji više razloga zašto su Bosni i Hercegovini neophodne politike medijske pismenosti. One nisu neophodne samo građanima nego i vlastima da bi mogle ispuniti svoje funkcije u digitalnom dobu. Civilni sektor je plodno tlo za promovisanje oblasti medijske pismenosti, ali je broj organizacija koji se bavi ovim pitanjima jako mali. Takođe, organizacije civilnog društva su u direktnom kontaktu sa građanima na terenu, pa je neupitno da mogu doprinijeti razvoju medijske pismenosti kod svojih ciljnih grupa.

Međutim, organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini nemaju dovoljno znanja i kapaciteta za zagovaranje i promociju medijske pismenosti, kao ni za edukaciju građana o tome kako prepoznati manipulaciju informacijama, političku cenzuru i lažne vijesti.

Upravo zbog svega navedenog Udruženje BH novinari sprovodi istraživanje sa ciljem utvrđivanja nivoa medijske pismenosti u organizacijama civilnog društva, te da li one imaju odgovarajuća znanja i mehanizme za edukaciju lokalnog stanovništva o medijima. Takođe, istraživanje  bi trebalo utvrditi i to da li organizacije imaju mehanizme za približavanje medijske pismenosti građanima i sposobnost građana da pristupe, analiziraju i proizvedu informacije s konkretnim učincima.

Glavni istraživač je mr Borislav Vukojević, a istraživanjem će biti obuhvaćeno ukupno 15 organizacija (sedam iz Federacije BIH, šest iz Republike Srpske, dvije iz Brčko Distrikt) koje se primarno bave građanskim aktivizmom, demokratijom i ljudskim pravima, te društvenim pitanjima.

 Neka od istraživačkih pitanja koja će biti korištena tokom istraživanja su da li nevladine organizacije imaju dovoljno znanja i resursa u pogledu medijske i informacijske pismenosti, te da li su do sada imali treninge iz ove oblasti, da li zaposleni u organizacijama imaju razvijene vještine kritičkog mišljenja koje im omogućavaju da izaberu adekvatne medije, da li organizacije rade sa lokalnim stanovništvom i svojim ciljnim grupama na obukama iz oblasti medijske pismenosti, te da li održavaju radionice na tu temu itd.

U periodu od godinu dana biće sprovedena dva istraživanja, kao i intervjui sa predsjednicima organizacija civilnog društva, s ciljem da se utvrdi da li je moguće, uz kvalitetne obuke o medijskoj pismenosti, setom preporuka i edukacija za organizacije, podići nivo medijske i informacijske pismenosti građana i građanki i na taj način unaprijediti i ojačati slobodu izržavanja i slobodu informacija u Bosni i Hercegovini.

Istraživanje će se provoditi u drugoj polovini oktobra, a izvještaj sa istraživačkim nalazima i preporukama će biti predstavljen krajem oktobra 2020. godine.  Ova aktivnost je dio projekta „Slobodni mediji, slobodno društvo“, koje implementira Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BIH (AEM BiH), a uz finansijsku podršku Evropske unije.

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest