Dvije godine od pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića: Napadači iza rešetaka, nalogodavci nepoznati

Foto: Ilustracija/BHN

Prošle su dvije godine od pokušaja ubistva novinara portala Gerila i televizije BN Vladimira Kovačevića. Napadači su 26. avgusta 2018. godine u večernjim satima sačekali Kovačevića ispred ulaza u njegovu zgradu u naselju Obilićevo, pretukli ga metalnim šipkama i zadali mu teške povrede glave. Kovačevića su pretukli dok se vraćao sa posla.

Polovinom septembra 2018. godine, policija je uhapsila jednog od napadača, boksera Marka Čolića. Drugi napadač, Nedeljko Dukić, predao se policiji u novembru 2019, nakon više od godinu dana bjekstva.

Marko Čolić- optužen za pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića
Marko Čolić u sudnici

Najvjerovatnije se nikad neće saznati ko su bili nalogodavci ubistva Vladimira Kovačevića. Gerila.info uputila je pitanje s u vezi, Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka da li su istraživali pokušaj ubistva Kovačevića i, ako jesu, do kojih informacija su došli kada je riječ o nalogodavcima napada na njega. Ali nisu dobili odgovor iz tužilaštva.Marko Čolić je u martu ove godine pravosnažno osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na pet godina godina zatvora zbog pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića. U junu ove godine na Okružnom sudu u Banjaluci počelo je suđenje i Nedeljku Dukiću, drugom osumnjičenom za napad na Kovačevića. Dukić se nije jučer pojavio na suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci, jer je bolestan. Predsjednik sudskog vijeća Blagoja Dragosavljević objasnio je da je ljekar KPZ Banja Luka obavijestio sud da optuženi ima akutnu dijareju, prenosi Srpskainfo. “Suđenje ćemo odgoditi za sutra i nadamo se da će optuženi moći da mu prisustvuje”, izjavio je Dragosavljević, prenosi Gerila.info

Nedeljko Dukić, suženje za pokušaj ubistva
Nedeljko Dukić u sudnici

“U javnosti se do sada nezvanično pominjalo nekoliko imena koja bi mogla stajati iza napada, ja sam tužilaštvu prvog dana rekao na koga sumnjam a koliko znam ti ljudi nikada nisu ispitani. Ako jesu, ni javnost, ni ja to ne znamo. Bojim se da istraga neće ni smjeti ići u smjeru otkrivanja nalogodavaca jer su očigledno vrlo bliski ovdašnjoj vlasti. Poražavajuće je i da je novinarska zajednica tiha, bojim se i da sam bio ubijen da bi se pričalo dva mjeseca i zaboravilo kao i sve ostalo. Slučaj je otvoren dok god ne budu odgovarali nalogodavci, a to se neće desiti dok nam je pravosuđe rob politike”, za Gerila.info naglašava Kovačević.

Predsjednik “Kluba novinara Banja Luka” Siniša Vukelić za Gerilu kaže da ovaj slučaj samo potvrđuje ambijent u kome rade i žive novinari u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Podsjeća da još uvijek nisu pronađeni ni izvršioci ni nalogodavci pokušaja ubistva nekadašnjeg direktora “Nezavisnih novina” Željka Kopanje, kao ni motiv napada, i da je tako do danas što se tiče sličnih napada. Nikad se ne sazna ko su nalogodavci.

Siniša Vukelić

“Nikad nije pokazana volja, sposobnost i želja da se otkriju oni koji ugrožavaju rad novinara i njihove živote. Političari uvijek u javnosti izražavaju deklarativnu podršku novinarima. Međutim, uvijek dodaju “ali, i vi svašta pišete”, čime doprinose stvaranju ambijenta u kome je prihvatljivo takvo ponašanje”, ističe Vukelić.

Što se izgleda za promjenu situacije tiče, navodi da je teško očekivati kraj takve atmosfere kao i da je prisutna “borba neprestana”, naglašavajući da se sloboda i prava osvajaju korak po korak.

“I kad se osvoje, moraju se braniti. Mi smo tek na početku i vjerovatno neće biti lako i brzo i preko noći. Ali bez podrške profesije i solidarnosti ne možemo očekivati da ćemo tek tako dobiti sva prava”, zaključuje na kraju Vukelić.


Izvor: Gerila.info, Sarajevo, 27/08/2020

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest