SafeJournalists: Pet incidenata protiv novinara u Srbiji

U periodu od jedne sedmice u Srbiji je registrovano pet incidenata u kojima je učestvovalo šest novinara, uključujući fizički napad, prijetnje smrću oružjem, upad u kuću novinara i prijetnje smrću članovima njegove porodice, bušenje automobilskih guma te prijetnje smrću putem društvenih mreža.

Salahudina Fetića, direktora i glavnog urednika Televizije Sandžak, 12. augusta napao je lokalni biznismen Kemal Mehmedović, dok je bio u restoranu. Verbalna svađa postala je nasilna i Fetić je udaren u obraz. Daljnju eskalaciju sukoba spriječili su prisutni, a Fetić je dao izjavu u policiji. Šest dana kasnije, 18. augusta, Fetić je ušao u svoj automobil sa kolegom Asmirom Bihorcem, kada su im prišla dvojica muškaraca. Jedan od muškaraca pitao je: “Šta pišeš o meni u medijima?”. Fetić je rekao da ga ne poznaje i da nikada nije pisao o njemu. Bihorac je izašao iz automobila pokušavajući smiriti situaciju, ali muškarac se tijelom naslonio na Bihorca pokazavši pištolj koji se nalazio u njegovoj torbi i rekao mu da uđe u automobil. Novinari su to učinili i otišli su ravno u policiju da prijave slučaj. Fetić je rekao da je policija uspjela da identifikuje osumnjičene i sada prikuplja podatke.

13. augusta oko 14 sati dva muškarca upala su u porodičnu kuću Jetona Ismaila, urednika Folonlinea,  u Velikom Trnovcu. Ismail nije bio prisutan, ali su muškarci uznemiravali njegovu ženu i kćerku i prijetili da će ih ubiti. Policija je alarmirana i brzo je reagovala te uzela izjave novinara i članova njegove porodice. Ismail je zatražio policijsku zaštitu zbog ozbiljnosti prijetnji te činjenice da je identitet muškaraca poznat i da žive u istom selu. Ismail je rekao da je razlog za prijetnje članak koji je objavio prije incidenta. Vlasti su najavile da će protiv osumnjičenih biti podignute krivične prijave.

Uredniku TV N1 Branislavu Sovljanskom 14. augusta u blizini njegove kuće izbušena je guma na automobilu pet puta. Incident je prijavljen policiji.

16. augusta, nakon što je objavljeno da iza incidenta sa Sovljanskim stoji Jugoslav Ćosić, glavni urednik N1, Ćosiću je prijećeno putem interneta. Nakon što je novinarka N1 Žaklina Talović prozvala muškarca koji je uputio prijetnje, on je odgovorio novim uvredama i prijetnjama, uključujući prijetnje silovanjem. To se nastavilo i nakon što ga je Tatalović upozorila da ono što je napisao predstavlja prijetnju i da će biti prijavljeno policiji.

– Položaj nezavisnih medija i novinara u Srbiji od početka pandemije i uličnih protesta se pogoršava, a reakcija vlasti nije obećavajuća – skoro da nema napretka kada su u pitanju istrage i sankcionisanje počinilaca – rekao je Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Dodao je da takav stav države šalje uznemiravajuću poruku novinarima koji rade u javnom interesu.

– Ne djelujući, država njeguje nekažnjavanje napada na novinare. U zemlji sa takvom nekažnjivošću novinarima se uskraćuje njihovo osnovno pravo da budu sigurni i da rade bez straha, dok se građanima uskraćuje pravo da budu informisani.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u u osudi ovih incidenata i upozorenja javnosti na efekte ambijenta koji omogućava nekažnjavanje. Posebno smo zabrinuti zbog toga što su na meti bili članovi porodice Ismail i što se osoba koja prijeti novinarima N1 nije osjećala obeshrabrena činjenicom da će biti pozvana policija. Pozivamo srbijanske vlasti, prvenstveno republičkog javnog tužioca i MUP, da djeluju i istraže najnovije, kao i sve prethodne, napade i prijetnje protiv novinara. Nijedan novinar ne treba se bojati za svoju ili za sigurnost svoje porodice zbog posla koji obavlja.

Mreža SafeJournalists obavijestit će relevantne domaće i međunarodne institucije o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 18.07.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest