Safejournalists: Novinari/ke i mediji u Srbiji pod ozbiljnim pritiscima

Nova vrsta pritiska na novinare/ke, medije i organizacije civilnog društva (OCD) u Srbiji. Neki od poznatih novinara/ki, medija i organizacija civilnog društva (OCD) su pod istragom koju je pokrenula Uprava za sprječavanje pranja novca.

Spomenuta institucija, koja je u Srbiji ekvivalent finansijskoj obavještajnoj službi (Financial Inteligence Unit) sastavila je spisak medija, novinara/ki i OCD i poslala zvanični zahtjev 13. jula 2020. godine svim komercijalnim bankama u Srbiji da dostave informacije i dokumentaciju u vezi sa svim dinarskim i deviznim računima i transakcijama tih entiteta sa liste. Podaci o ovoj listi objavljeni su u srpskim medijima u ponedjeljak uveče (27. jula), a listu čini 20 pojedinaca i 37 medija i OCD-a. Na listi je šest novinara/ki i 10 medijskih i novinarskih organizacija čiji se rad zasniva na zaštiti javnog interesa u javnom informisanju, a jedna od njih je naša partnerska organizacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Srbijanske vlasti ovakvim javnim popisom kritičkih civilnih organizacija i pojedinaca također štete pretpostavci nevinosti, što je ljudsko pravo zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima,  obzirom da su provladini mediji podstaknuti da ih označe kriminalcima u javnom diskursu.

– Mi taj potez državnih vlasti tumačimo kao ozbiljan pritisak na slobodu izražavanja i još jedan pokušaj diskreditacije profesionalnih novinara/ki i novinarskih organizacija, medija i drugih OCD, rekao je Željko Bodrožić, predsjednik NUNS-a i dodao: – Nemamo ništa protiv bilo kakve kontrole, naš rad je inače podložan različitim vrstama internih i eksternih revizija, ali tražimo od nadležne institucije da nas obavijesti na osnovu čega su svi sa liste osumnjičeni, odnosno koji pokazatelji i rizici podržavaju osnove sumnje, te pokretanje postupka kontrole od strane Uprave za sprečavanje pranja novca. Podsjećamo da je ovo institucija koja se bavi istragama u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranjem terorizma.

Mreža Safejournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu,  izražava podršku svom članu NUNS-u i ističe da ovakav potez podsjeća na neke poteze vlasti u zemljama sa autoritarnim režimima, koji koriste vladine mehanizme da bi se obračunavali sa ljudima koji drugačije misle. Iz tog razloga, vjerujemo kako je neophodno da nadležni organi što prije objasne kako je sastavljen ovaj spisak ljudi i organizacija i šta ih je kvalifikovalo da budu na takvoj listi.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 31.07.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest