Almir Panjeta: Ja imam odgovornost, i kad pišem status od dva reda

Almir Panjeta u razgovoru za online magazin Start smatra da novinar/ke treba poštovati etničke i profesionalne standarde, čak i kada pišu statuse na društvenim mrežama. 

A uloga novinara/ki je danas “Isto što i biti novinar prije 20, 30, 50 godina i što će, vjerujem, biti isto i za 20,30 , 50… godina. To znači: biti neko ko je na strani istine, biti neko ko prenosi istinu, biti neko ko informiše javnost i ko radi isključivo u interesu javnosti”.  

Almir Panjeta novinarstvom se bavi od 1999. godine kada je počeo pisati za ‘Večernje novine’ u Sarajevu. Poslije radi u magazinu ‘Start BiH’, za portal Klix.ba, magazin ‘Global’, magazin ‘Slobodna Bosna’ te za portal Slobodna-Bosna.ba. Radio i kao dopisnik zagrebačkog portala i dnevnih novina ‘24sata’, fotografije objavljivao u zagrebačkom ‘Globusu’, ljubljanskoj ‘Mladini’ i preko foto-agencije ‘PixSell’ u brojnim svjetskim medijima. Trenutno je free-lance novinar, niz godina prati projekte UNICEF-a, “Save The Childrena” i “PRO Budućnosti” na terenu. 

A, šta je zapravo uloga novinara u praksi, kako se snalaze i rade tokom pandemije korona virusa i uopšte tokom kritičnih situacija pitali smo, zašto su novinari sedam sila, ponašaju li se tako, kako se ponašaju kada im kolege vrijeđaju visoki zvaničnici, šta ne smiju dozvoliti i šta nedostaje u redakcijama, o politici i novinarstvu, novinarima u politici pogledajte video intervju na linku:

Izvor: Start 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest