OSCE: Mediji u opasnosti, hitno potreban plan snažne ekonomske podrške

Predstavnik Organizacije za evropsku sigurnosti i saradnju (OSCE) za slobodu medija Harlem Desir istakao je kako su mediji u opasnosti na previše mjesta u regionu OSCE-a sa pandemijom koja pojačava postojeće trendove i donosi nove probleme, uključujući tešku ekonomsku situaciju sa kojom se suočavaju mnogi mediji.

“Činjenica da se toliko novinara suočava sa krivičnim gonjenjem, osudama i pritvorom zbog izvještavanja o problemima od javnog interesa ostaje jedan od najvećih izazova za region OSCE-a. U posljednjih sedam mjeseci više puta sam intervenisao zbog pritvaranja ili gonjenja novinara”, naveo je Desir u izvještaju koji je u Beču predstavio Stalnom vijeću OSCE-a.

Kako je objavio na Twitteru, “države moraju da osiguraju bolju zaštitu medija, bore se protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, poštuju nezavisnost medija i podrže pluralizam, a ne da ga guše”.

Desir je također ukazao da mediji u članicama OSCE-a trpe velike ekonomske gubitke. 

“Hitno je potreban plan snažne ekonomske podrške da bi se spasio ovaj sektor koji je od vitalnog značaja za život naših društava”, istakao je Desir i ukazao da je “ugrožen pluralizam medija ograničavanjem izvora informacija za javnost”.

Naveo je i da nastavlja da pomaže državama da oblikuju politike i zakonodavstvo u skladu sa međunarodnim i standardima OSCE-a, uključujući novo zakonodavstvo vezano za pandemiju koronavirusa, zakone o vanrednim situacijama ili druge propise koji direktno utječu na slobodu medija.

(Beta/OSCE)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest