BH novinari: Javni protest Kantonalnom odboru SDA Sarajevo zbog uplitanja u rad TVSA

Sarajevo, 02.06.2020. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest Kantonalnom odboru SDA Sarajevo zbog uplitanja u rad i funkcioniranje kantonalne javne televizije TVSA i  manipulativnih pokušaja smjene direktorice Duške Jurišić.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Fikret Prevljak je u izjavi za medije najavio smjenu Duške Jurišić i imenovanje člana ove stranke i bivšeg ministra obrazovanja Safeta Keše na mjesto direktora TVSA, uz obrazloženje da postoje “krivične prijave koje su napisane, pa čak i naplaćene”. Jurišić je kasnije demantirala ove navode, objasnivši kako su krivične prijave vezane za poslovanje prethodnih rukovodstava TVSA, koja su također bila izabrana glasovima SDA – stranke sa decenijskom vlašću u Kantonu Sarajevo (KS).    

UO BH novinara smatra nedopustivim obmanjivanje javnosti o razlozima smjene Duške Jurišić i političko uplitanje SDA u rad TVSA kao javnog medija, koji se gotovo dvije decenije suočava sa političkim smjenama i imenovanjima rukovodećih ljudi, članova nadzornih odbora i skupštine medija. U posljednjih godinu dana i voljom vladajućih političkih struktura Sarajevskog kantona (sadašnjih i prethodnih), u TVSA su promijenjena dva nadzorna odbora i tri generalna direktora, kao da je riječ o mediju u vlasništvu političkih stranaka, a ne javnoj televiziji koju plaćaju građani ovog kantona i čija je zakonska obaveza rad u interesu javnosti! Slijedom političkih interesa SDA je ponovo pokrenula procedure i za smjenu postojećeg Nadzornog odbora TVSA, što dodatno govori o namjerama ove stranke da pravno destabilizira ovaj medij i uskrati građanima KS pravo na slobodno, objektivno i pošteno javno informisanje.

UO BH novinara poziva Skupštinu i Vladu KS da spriječe nezakonitu smjenu Nadzornog odbora i generalne direktorice TVSA, te da osiguraju stabilan rad ovog medija bez naručenih smjena, političkih pritisaka i direktnog uplitanja bilo koje političke partije. Javni interes, pluralizam informacija i nezavisna urednička politika temeljne su vrijednosti funkcioniranja medija u demokratskom društvu. Sadašnje vlasti KS ne smiju svojim odlukama i postupcima dovesti u pitanje ni jednu od navedenih vrijednosti, niti ponavljati greške u upravljanju ovim medijem i njegovim načinom rada iz ranijeg perioda.

UO BH novinara istovremeno poziva Instituciju Ombudsmena u BiH, domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode medija da svojim djelovanjem spriječe političku i zakonsku destabilizaciju TVSA kao javnog medija svih građana Kantona Sarajevo.    

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest