Rat protiv Twittera: Trump zaprijetio “snažnim reguliranjem” ili zatvaranjem društvenih mreža

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump zaprijetio je dodatnim reguliranjem ili zatvaranjem društvenih mreža, dan nakon što je Twitter prvi put upozorio korisnike da provjere činjenice iz nekih njegovih tvitova.

Trump je u nekoliko postova ponovio optužbe za političku pristranost tehnoloških platformi rekavši: “Republikanci osjećaju da platforme društvenih medija posve utišavaju glasove konzervativaca”.

– Snažno ćemo ih regulirati ili zatvoriti, prije nego što ikada dopustimo da se to dogodi – dodajući “počnite se pošteno ponašati, ODMAH!!!”.

Twitter je u utorak po prvi put pozvao korisnike da provjere podatke u tvitovima koje objavljuje američki predsjednik Donald Trump, upozorivši da su se njegove tvrdnje vezane uz dopisno glasanje pokazale neistinitima.

Američki predsjednik odmah je u tvitu odgovorio Twitteru, ustvrdivši da se ta firma miješa u američke predsjedničke izbore. “Twitter u potpunosti guši SLOBODU GOVORA, i ja, kao predsjednik, neću to dopustiti!”, napisao je Trump.

Plavim uskličnikom upozorava se korisnike da “provjere činjenice o dopisnom glasanju” te ih se usmjerava na stranicu s novinskim člancima i informacijama koje je o Trumpovim tvrdnjama saznao Twitterov tim za provjeravanje činjenica.

– Trump iznosi neutemeljenu tvrdnju da će dopisno glasanje dovesti do izbornih zloupotreba – jedan je od naslova na vrhu stranice.

Američki predsjednik, koji ima 80 miliona pratitelja na Twitteru, u svojim je tvitovima ranije tokom dana ustvrdio da bi dopisno glasanje bilo “u značajnoj mjeri nepošteno” te da bi rezultiralo “namještenim izborima”.

Twitter je potvrdio kako je to prvi put da je primijenjeno pravilo posebnog obilježavanja na tvitu predsjednika SAD-a, od kad je ranije ovaj mjesec uvedena nova politika kompanije vezana uz objavljivanje “obmanjujućih informacija”.

(Hina)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest