REGIONALNA PLATFORMA: POLICIJA MORA POŠTOVATI ZAKON

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8.200 članova i članica, najoštrije osuđuje postupke Policijske uprave Tuzla koja je zaustavila ekipu RTV Slon, oduzela im mobilni telefon i obrisala sve snimke događaja o kojem su izvještavali.

Dvadesetog aprila u 20:30 sati, dok su snimali grupu građana koji su stigli u jedan od izolacionih centara u Tuzli, ekipu RTV Slon je zaustavila policija. Uprkos tome što su imali validne novinarske akreditacije i dozvolu za kretanje i rad tokom policijskog sata, njihov mobilni telefon je oduzet, a prije nego što im je vraćen, sav materijal je izbrisan s njega. Sa RTV Slon su izjavili da je ovaj postupak rezultat proizvoljne odluke policajaca Tuzlanskog kantona da zabrane snimanje navedenog događaja. Krizni štab Tuzlanskog kantona, direktor Uprave policije i šef Centra za policijsku upravu odmah su reagovali i sankcionirali akcije policijskih službenika.

– Zatražili smo i hitnu istragu incidenta od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i adekvatne sankcije i oni su odmah reagirali – rekla je Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari. – Ipak, neprihvatljivo je i još uvijek nije razumljivo da novinare koji praktično rizikuju svoje živote za donošenje pravovremenih i provjerenih informacija u javnost, policija tako tretira. Imaju pravo snimati događaje bez prethodnog odobrenja i policija ne može oduzeti njihovu opremu bez sudskog naloga.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara pozdravlja brzu reakciju vlasti Tuzlanskog kantona, koja je pokazala da je moguće sankcionisati odgovorne pripadnike policije, i poziva ne samo pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, već i sve predstavnike države da se suzdrže od donošenja proizvoljne ilegalne odluke da ometaju novinare u radu, brišu njihove materijale i zastrašuju ih. Ovo je posebno važno tokom pandemije COVID-19, kada su tenzije i stres visoki u cijelom društvu.

Regionalna platforma će obavijestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu sigurnosti novinara.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 23.04.2020.

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest