Novi broj biltena E-novinar: O slobodi izražavanja, kleveti i tužbama političara protiv novinara

Sarajevo, 22.04.2020. – U posljednjih 17 godina, otkako se u Bosni i Hercegovini primjenjuju zakoni o zaštiti od klevete, najveći broj tužbi protiv novinara i medija podnosili su političari. U ovom trenutku pred bosanskohercegovačkim sudovima aktivno je više od 170 slučajeva u vezi sa klevetom, što je jako veliki broj u poređenju sa drugim državama u okruženju i Evropi.

Medijska zajednica u BiH tužbe političara, odnosno predstavnika vlasti, nerijetko doživljava ne samo kao pritisak na slobodu izražavanja, već i kao snažno sredstvo ekonomskog iscrpljivanja medija, posebno u slučajevima kada političari podnose desetine tužbi protiv jednog medija. Praksu Evropskog suda za ljudska prava, koja podrazumijeva da bi javne ličnosti trebale imati veći stepen tolerancije kada je riječ o tekstovima koje o njima objavljuju mediji, domaći sudovi primjenjuju nedovoljno i selektivno.

Problem podnošenja velikog broja tužbi za klevetu protiv bh. medija istaknut je i u nedavno objavljenom izvještaju američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu, koji se poziva na podatke Linije za pomoć novinarima, posebnog servisa besplatne pravne pomoći novinarima koji djeluje u okviru Udruženja BH novinari.  

„Godine pogrešne primjene zakona dovele su do direktnog pritiska na novinare i medije u BiH, koji je ugrozio pravo na slobodu izražavanja“, stoji u izvještaju.

O tužbama, sudskoj praksi kod nas i u svijetu, kao i ličnim iskustvima u ovoj oblasti za bilten E-novinar pišu zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Damir Arnaut, advokatice Biljana Radulović i Amila Dreković i novinarka Milanka Kovačević.

Bilten E-novinar na B/H/S jeziku možete pročitati OVDJE.

E-journalist bulletin in English is available HERE

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest