BH novinari: Javni protest MUP-u TK zbog nezakonitog postupanja prema ekipi RTV Slon

Sarajevo, 21.04.2020. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Upravi policije TK zbog nezakonitog sprečavanja reporterske ekipe RTV Slon iz Tuzle u obavljanju profesionalnih novinarskih zadataka od strane pripadnika MUP-a TK.

Prema informacijama kojima raspolažu BH novinari i Linija za pomoć novinarima, 20. aprila oko 20.30 sati, policajci PU Tuzla zaustavili su ekipu RTV Slon, te im privremeno oduzeli mobitel i izbrisali sve snimke događaja o kojem su izvještavali. Napominjemo da je reporterska ekipa RTV Slon imala validne press akreditacije i dozvolu za kretanje tokom policijskog sata.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju ovakvo ponašanje pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona, koje predstavlja grubi atak na medijske i novinarske slobode. Pozdravljamo reakciju Kriznog štaba TK, direktora Uprave policije TK i načelnika PU Centar koji su odmah poduzeli sve potrebne aktivnosti kako bi sankcionirali neprimjerene postupke pripadnika policije.

U vanrednoj situaciji, kada svakodnevno izvještavaju sa terena o svim aktuelnim događajima u vezi sa pandemijom Covida-19, pri tome rizikujući vlastite živote kako bi javnosti donijeli pravovremene i provjerene informacije, ovakvo ponašanje prema medijskim profesionalcima od strane pojedinaca koji bi trebali podjednako štititi sve građane, pa tako i novinare, nedopustivo je i potpuno neutemeljeno.

UO BH novinara zahtijeva od nadležnih u MUP-u Tuzlanskog kantona da hitno istraže ovaj slučaj i sankcioniraju pripadnike policije koji su nezakonito spriječili ekipu RTV Slon u obavljanju radnog zadatka. Saradnja predstavnika kantonalnih, entitetskih i državnih institucija sa novinarima i ostalim medijskim profesionalcima, uz obostrano uvažavanje i poštivanje svih profesionalnih i zakonskih normi, posebno je važna u vremenu kada osnovni imperativ za sve treba biti dobrobit građana i njihovo pravo na informaciju, a toga ne može biti uz ograničavanje i sputavanje medijskih prava i sloboda.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest