BH novinari: Javni zahtjev Općinskom štabu CZ Stari Grad Sarajevo za povlačenje naredbe o cenzuri medija

Sarajevo, 20.04.2020. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno zahtijeva od Općinskog štaba civilne zaštite Stari Grad u Sarajevu hitno ukidanje Naredbe o zabrani narušavanja javnog reda i mira izazivanjem panike i nereda na području općine Stari Grad Sarajevo, koja je donesena 10. aprila ove godine. Pomenutom naredbom zabranjuje seiznošenje ili prenošenje lažnih vijesti kojima se izaziva panika, ometanje provođenja odluka i mjera općinskih organa i drugih institucija” putem sredstava javnog informisanja, društvenih mreža i drugih komunikacijskih sredstava, sa predviđenim kaznama za potencijalne prekršioce od 1.000 do 9.000 konvertibilnih maraka.

Ova naredba predstavlja grubi atak na slobodu medija, slobodu izražavanja i pravo pojedinaca na javno iznošenje stavova, te daje nesrazmjerno velika prava i mogućnosti pojedincima, u ovom slučaju osobama iz Općinskog štaba civilne zaštite Stari Grad Sarajevo, da cenzurišu medije i ograničavaju građanima pravo na slobodu izražavanja putem društvenih mreža.

UO BH novinara podsjeća da je slična naredba bila donesena u Republici Srpskoj 6. aprila, ali je stavljena van snage krajem prošle sedmice pod snažnim pritskom javnosti, profesionalne novinarske zajednice i civilnog sektora. Udruženje BH novinari pozdravlja odluku o povlačenju sporne naredbe, te istovremeno traže od nadležnih struktura u RS obustavljanje svih prekršajnih postupaka protiv građana koji su pokrenuti na osnovu njenih odredbi.

UO BH novinara još jednom naglašava kako period Covida-19 i vanrednih okolnosti za sve građane, institucije i medije nikako ne smije biti izgovor za zavođenje cenzure ili bilo kakvih drugih ograničenja slobode izražavanja i informisanja za sve novinare i građane. Posebno je nedopustivo da pojedinci iz javne vlasti ili policijskih struktura ovaj period pandemije koronavirusa koriste kako bi se obračunavali sa političkim neistomišljenicima ili medijima koji ih javno kritikuju. U tom kontekstu, BH novinari rezolutno zahtijevaju od svih državnih organa, kriznih štabova i vlada širom BiH da povuku sve odluke ili naredbe koje mogu imati negativne implikacije na slobodan i siguran rad medija i novinara, kao i prava građana na slobodu mišljenja i kritike putem društvenih mreža.  

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest