REGIONALNA PLATFORMA: FAKTOR.BA POD PRIJETNJAMA I PRITISKOM DA UKLONI SADRŽAJ

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8.200 članova i članica, najoštrije osuđuje upad u prostorije portala Faktor.ba, prijetnje i naknadne pritiske na njegove novinare i urednike od strane osoba bliskih poznatom kriminalcu.

Dvije žene su 14. aprila ušle u prostorije Faktora prijeteći i psujući uposlenicima, nezadovoljne člankom o paljevini i pucnjavi nepoznatih osoba u sarajevskom naselju Vraca, koje su se dogodile noć prije. Njihov zahtjev za uklanjanjem navedenog članka medij je odbio. Ubrzo nakon toga, Faktor.ba je primio telefonski poziv muškarca o kojem su pisali ranije, sa istim zahtjevom. Ova osoba, poznata policiji kao osuđenik za višestruke prekršaje, zaprijetila je da će doći sa svojim advokatom u prostorije Faktora.

Iz Faktora kažu kako ove prijetnje shvataju vrlo ozbiljno jer dolaze od osobe bliske osuđeniku:

– Mi smo ih i prijavili Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, te uz prijavu dostavili dokaze sa kojima raspolažemo. Policijska patrola je brzo došla u naše prostorije, a potom su u cijelosti profesionalno postupajući uzeli našu izjavu u Upravi policije – navode iz uredničkog tima Faktora. – Postavlja se pitanje šta osoba koja je pravomoćno osuđena zbog rukovođenja kriminalnom grupom koja je odgovorna za 128 krivičnih djela, između ostalog i za pucanje na policiju, radi na slobodi, a samim tim ima i mogućnost da vrši pritisak na medije?

– Pozdravljamo brzu i profesionalnu reakciju policije Kantona Sarajevo i zahtijevamo od svih nadležnih institucija da provedu hitnu istragu o ovom slučaju i procesuiraju odgovorne osobe u skladu sa zakonom – rekla je Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja BH novinari. – Napadi na profesionalne novinare su neprihvatljivi u demokratskom društvu, oni predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi izražavanja i sigurnosti novinara. Zato BH novinari apeluju na parlamentarce u oba bh. entiteta, Brčko Distriktu i na državnom nivou da što prije usvoje izmjene krivičnih zakona kojima bi se unaprijedila kaznena politika u vezi s napadima na novinare.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara pridružuje se svom članu BHN u osudi ovog incidenta i očekuju profesionalni pristup ovom incidentu od strane svih relevantnih institucija. Zabrinjavajuće je što je osumnjičeni poznati kriminalac, i dijelimo zabrinutost našeg partnera zbog postojeće politike nekažnjavanja i blagih sankcija prema onima koji napadaju novinare. Država na svim nivoima mora poslati jasnu poruku da se napadi na novinare, medije i slobodu izražavanja ne smiju i neće tolerisati.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 16.04.2020.

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest