REGIONALNA PLATFORMA: ZAŠTO JE TATJANA LAZAREVIĆ PRIVEDENA?

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja broji više od 8,200 članova i članica, snažno osuđuje privođenje Tatjane Lazarević, urednice i novinarke portala Kossev od strane kosovske policije.

U subotu, 11. aprila 2020., pozivajući se na odluku Vlade Kosova o restrikciji kretanja poslije 12 časova koja ne važi za novinare i uprkos tome što je pokazala dvije press kartice, Lazarević je privedena u policijsku stanicu gdje je ispitana i, nakon toga, puštena. U izjavi za Regionalnu platformu Tatjana Lazarević je potvrdila privođenje i objasnila da je bila na putu do Zdravstvenog centra Zvečane, kao i ranije, kako bi napravila prilog.

“Policijska kola su prošla pored mene polako tri puta prije nego što su se jedna zaustavila. Mislila sam, svi se znamo, malo je mjesto. Dala sam svoje dvije press kartice kao što sam i ranije činila. Međutim, ovog puta policija je odlučila da me privede uprkos činjenici da nisam prekršila nijednu zdravstvenu mjeru koja važi”, rekla je Tatjana Lazarević i dodala: “Ono što me brine je da me je novinarka jednog onlajn medija kontaktirala da provjeri priču upravo dok se ovo dešavalo.”

Kossev je objavio da su fotografije na kojima se vidi Tatjana Lazarević kako razgovara sa policajcima neposredno prije privođenja objavljene vrlo brzo na istom portalu. Tatjana Lazarević tvrdi da na putu, pored nje i policije, nije bilo nikog vidljivog, što navodi na to da se fotograf krio. Ovo samo pojačava sumnje Kosseva da je incident još jedan od pritisaka koje trpi ovaj portal. Nekoliko dana ranije, Kossev je kritikovan zbog emitovanja javne press konferencije o pandemiji COVID-19 i žalio se na diskriminaciju te da redakcija nije informisana o vremenu i mjestu održavanja press konferencija.

– Sprečavanje novinara na zadatku poput arbitrarnog zaustavljanja od strane policije, privođenja ili ometanje pristupa javnim događajima je pritisak, ne samo na njihov rad već i na slobodu izražavanja i na pravo da budemo informisani. Ovo je, također, u suprotnosti sa Ustavom Kosova i zakonima naše države, kao i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima – rekla je Gentijana Begoli Pustina, predsjednica Odbora Udruženja novinara Kosova. – Ne postoji odluka niti mjera koja ograničava slobodu kretanja novinara na zadatku u vrijeme COVID-19. Udruženje već tražilo objašnjenje o ovom incidentu od nadležnih institucija.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara se pridružuje svom članu, Udruženju novinara Kosova u zahtjevu za hitnim objašnjenjem u vezi sa incidentom i poziva institucije Kosova da obezbijede pravo novinara na rad u vreme pandemije, uključujući i pristup svim relevantnim press konferencijama. U isto vrijeme, pozivamo medijske profesionalce na Kosovu da nastave svoje aktivnosti i prate uvedene mjere u vezi sa zaštitom zdravlja i slobodom kretanja. Novinari, kamermani, fotoreporteri i drugi medijski radnici moraju da se zaštite u skladu sa uputstvima i sa sobom stalno nose press kartice.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 12.04.2020.

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest