Dodik: Nema više kažnjavanja zbog širenja panike u RS, osim ako to prijave građani

Banja Luka, 10.04.2020. – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač, kažu da je dogovoreno da policija (više) neće postupati na osnovu Uredbe o zabrani širenja dezinformacija i panike.

“U emisiji BN televizije se pojavio čovjek koji je rekao kad ćete jednog dana ubiti Dodika. Šta mu se desilo? Zar mislite da policija nije trebala da reaguje? Kažu da nas treba sve pobiti na trgu i šta se desilo? Ne dešava se ništa. Da ne bi bilo da policija nešto zloupotrebljava ona neće postupati po toj uredbi. Nikome neće faliti dlaka sa glave, ali ako građani prijave da su uznemireni policija nema šta drugo nego da dođe. Vi /BN televizija/ širite paniku već 10 godina i ništa vam ne fali. Poslujete, radite i smatram da je to vaše pravo, ali nemojte dalje ići”, istakao je Dodik na press konferenciji u Vladi RS.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je prije toga objasnio da je u koordinaciji sa predsjednicom Srpske, predsjednikom Vlade, predsjednikom Skupštine dogovoreno da policija neće postupati po Uredbi o zabrani izazivanja panike i širenja lažnih vijesti osim u slučaju da to prijave građani.

Dodik je istakao da ograničenje kretanja u RS nije policijski čas koji podrazumijeva mnogo strože mjere.

“Ovo je poziv na savjest i odgovornost ljudi da socijalnom distancom prekinemo širenje virusa. Pravi policijski čas podrazumijeva represiju, a ovdje nema represije. Nikoga silom ne primoravamo da bilo šta uradi. Ne smijemo olako popustiti sa mjerama, jer može da nam se desi italijanski scenario. Ovo nije završeno. Ne trebaju nam dodatne mjere, nego da ispoštujemo postojeće. Epidemiolozi će reći kada treba da ukinemo ove mjere i kada to kažu odmah ćemo to uraditi”, kaže Dodik.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović donijela je prije nekoliko dana Uredbu o prekršaju izazivanja panike i nereda koja ima zakonsku snagu.

Prethodno je 19. marta na sjednici Vlade Republike Srpske u Banjaluci, na inicijativu MUP-a Republike Srpske, usvojena odluka o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije, proglašene na teritoriji Republike Srpske.

Uredbom se najstrožije se zabranjuje iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti, dezinformacija kojima bi se izazvala panika ili narušio javni red ili mir. Kažnjivo je i ometanje sprovođenja odluka entitetskih i drugih organa. Za kršenje zabrane predviđene su kazne u visini do 10.000 KM, a nekoliko osoba do sada je kažnjeno po ovom osnovu u RS.

Pretpostavka je da će predsjednica Republike Srpske donijeti novu uredbu koja će postojeću staviti van zakonske snage.

(Mondo.ba)
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest