Mijatović: Mjere za suzbijanje dezinformacija o COVID-19 ne smiju narušavati slobodu medija

Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović je izjavila da mjere za suzbijanje dezinformacija o koronavirusu COVID-19 ne smiju narušavati slobodu medija i pozvala članice Vijeća Evrope da hitno povuku mjere koje ometaju rad medija i nepotrebno blokiraju sadržaj na internetu. Izazovi s kojim se vlade suočavaju tokom pandemije ne mogu biti izgovor za pritisak na medije i ograničavanje pristupa informacijama, poručila je Mijatović.

Mjere za sprečavanje širenja dezinformacija i panike donesene su u više evropskih i azijskih zemalja, uključujući i zemlje Evropske unije. U Bosni i Hercegovini, Vlada RS-a je donijela Odluku o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji RS-a, dok je policija u Federaciji BiH počela sa prijavljivanjem osoba koje na internetu šire paniku i lažne vijesti. Ovakve mjere ograničavaju rad novinara i slobodu izražavanja na društvenim mrežama, govori Mijatović.

U Armeniji su usvojene mjere kojim se zabranjuje objavljivanje zdravstvenih i epidemioloških informacija o koronavirusu koje nisu u skladu sa službenim izvorima. Prema novim zakonima, ukoliko šire ”netačne informacije” o virusu, novinarima u Mađarskoj i Rusiji prijeti zatvorska kazna do pet godina, a nedavno donesene mjere u Azerbejdžanu obavezuju vlasnike portala da spriječe širenje “štetnih informacija” na internetu. Nove odredbe u Rumuniji omogućuju vlastima  uklanjanje “netačnih informacija” i blokiranje web stranica koje objavljuju takav sadržaj o koronavirusu, bez mogućnosti žalbe.

Mijatović je također upozorila da pojedinim novinarima u Italiji, Srbiji i Češkoj nije dozvoljeno prisustvo konferencijama, prikupljanje informacija od zdravstvenih ustanova ili izvještavanje o radu službenika za provođenje zakona. U Turskoj je zbog izvještavanja o koronavirusu uhapšeno nekoliko novinara, dok je u Sloveniji novinar, koji je tražio informacije o mjerama koje je vlada usvojila kako bi se suočila s pandemijom, bio meta kampanje medija koji su bliski političkoj stranci koja predvodi vladinu koaliciju.

(Media.ba/Vijeće Evrope)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest