EFJ i Evropska komisija: Države moraju osigurati pomoć i plan oporavka za medije

Sarajevo, 03.04.2020. – Predsjednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Blicher Bjerregård, direktorica EFJ-a Renate Schroeder i generalni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez održali su online sastanak s potpredsjednicom Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Věrom Jourovom, kako bi odgovorili na izazove pandemije COVID-19.

Vodstvo EFJ-a na sastanku je izrazilo veliku zabrinutost zbog hitnih mjera protiv slobode medija koje su poduzele brojne evropske države, počevši od Mađarske.

COVID-19 rađa globalnu krizu za slobodu novinarstva. Dok se suočavamo s ovom pandemijom,  evropskim građanima trebaju profesionalni, ekonomski osigurani novinari više nego ikada ranije. Stav EFJ-a koji je iznesen na sastanku jeste da bi EU trebala djelovati i poticati svoje države članice na djelovanje:

Dezinformacije

Po pitanju dezinformacija, čelnici EFJ-a istaknuli su da su profesionalno novinarstvo, etično novinarstvo, medijska pismenost i transparentnost najbolji protuotrov za dezinformacije.

Vjerodostojan EU plan za borbu protiv dezinformacija mora nužno objediniti ove četiri dimenzije:

Podrška profesionalnom novinarstvu;

Samoregulatorna tijela (vijeća za štampu) u svakoj evropskoj zemlji;

Bavljenje medijskom i informacijskom pismenošću;

Snažne politike o transparentnosti i pristupu informacijama.

Finansijska podrška

EFJ je pozvao i Evropsku uniju da ekonomski podrži medijski sektor, kao vitalni sektor za demokratiju. Gospođi Jourovi vodstvo EFJ-a istaknulo je da EU mora natjerati svaku svoju državu članicu da bez odgađanja pokrene plan oporavka u medijima. Umjesto smanjenja poreza na dobit ili smanjenja socijalne sigurnosti i otkupa dionica, potrebne su nam ciljane mjere koje će staviti više novinara na teren.

EU i nacionalni planovi za oporavak medija trebaju uključivati:

Povećanje nacionalnog finansiranja javnih medija;

Direktna finansijska podrška za dnevne i sedmične medije (direktne, hitne subvencije za finansiranje poslova u redakcijama komercijalnih lokalnih medija, odgoda plaćanja postojećih kredita ili ponuda zajmova bez kamata, porezne olakšice na plaće novinara, porezne olakšice za kućanstva koja imaju pretplate na lokalne medije, povećana reklama javnih službi zemalja članica ili Evropske unije u lokalnim medijima);

Subvencije koje bi dijelilo ​​neovisno tijelo uzimajući u obzir objektivne kriterije (demonstrirani gubitak prihoda od oglašavanja, ugroženi neovisni lokalni mediji).

Prijedlog EFJ-a su i EU i nacionalni fondovi za inovacije u vijestima koji bi bili podrška, putem neovisnog tijela koje uključuje i strukovne novinarske organizacije, novim pristupima prikupljanja vijesti, posebno na lokalnom nivou. Neovisno tijelo bilo bi zaduženo za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku neovisnom istraživačkom novinarstvu baziranom na lokalnoj zajdnici kao i za inovacije i novinarske start-upove. Ta se sredstva mogu namaknuti kroz mali porez (2%) na ciljane mrežne oglase na mrežnim platformama.

Vaučeri za pretplatu na printane ili internetske medije koji bi bili ponuđeni svim građanima EU u dobi od 18 i 19 godina.

Potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourova obećala je vodstvu EFJ-a da će prenijeti zahtjeve i zakazala novi sastanak za dvije sedmice. U međuvremenu, pozvala je sve nacionalne novinarske organizacije da „pritisnu“ svoje vlade za posebnu državnu pomoć te garantovala da se Evropska komisija ni pod kojim uvjetima neće usprotiviti davanju takve pomoći.

EFJ zna da su neki mediji već dobili direktnu pomoć (posebno u Italiji i na Malti) pa mole sve članice da podijele informacije o tome sa Sekretarijatom EFJ-a kako bi ih mogli dalje prenijeti svim povezanim društvima. To bi bio čin solidarnosti, poručuje vodstvo EFJ.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest